Εντός του μήνα το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία

by/ 0 Comments / 2 View / 03/05/2022

Την ώρα που συνεχίζεται το ευρωπαϊκό μπα ντε φερ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το 6ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Ε.Ε. αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του μήνα.

Αυτό δήλωσε, στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών ενέργειας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προαναγγέλλοντας αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι η Ένωση ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της ημέρας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να σημειώνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να λάβει μέτρα που θα περιορίσουν κατά πολύ τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, αλλά να παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία αυτή τη στιγμή.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

Παράλληλα, ο Μπορέλ προανήγγειλε επέκταση του αποκλεισμού ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

«Θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.

efsyn.gr