Εμβόλια – ΕΕ / 253 ευρωβουλευτές ζητούν την άρση των πατεντών

by/ 0 Comments / 5 View / 24/03/2021

Εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων κρατών μελών της ΕΕ, συνυπογράφουν κοινή δήλωση για την άρση των πατεντών ενώνοντας τη φωνή τους πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου.

Στην κοινή δήλωσή τους οι 253 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκών Εθνικών Κοινοβουλίων ζητούν να υπάρξει προσωρινή άρση των δικαιωμάτων των εμβολίων (TRIPS), ώστε να μπορούν να παραχθούν άμεσα και σε ικανές ποσότητες και από άλλους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο πανδημικό κύμα.

Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο το προηγούμενο χρονικό διάστημα:

-Η υπερψήφιση τροπολογίας των Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη για την αντιμετώπιση των εμβολίων COVID-19 ως δημόσιων αγαθών με στήριξη από τις προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου – πλήν της ευρωομάδας της ΝΔ που σύσσωμη αρνήθηκε να υπερψηφίσει επιλέγοντας Αποχή.

 επιστολή με αίτημα την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια για τον COVID-19 και την άρση των κανόνων για τις πατέντες, που απέστειλαν 115 ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την οποία συνυπέγραφαν, μεταξύ άλλων, οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Ούντο Μπούλμαν, Φιλίπ Λάμπερτς, Μανόν Ομπρί, Πέτρος Κόκκαλης κ.ά. Εντύπωση προκαλεί πως και σε αυτή την περίπτωση, κανείς από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν συνυπέγραψε την επιστολή.

Η έκκλησή τους έχει λάβει ήδη έναν σημαντικό αριθμό 253 υπογραφών από Ευρωβουλευτές και βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων, και από όλες τις πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Renew Europe) μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ούντο Μπούλμαν, πρώην πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς κ.

H Κοινή Δήλωση των Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκών Εθνικών Κοινοβουλίων

Τα κοινοβούλια παροτρύνουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να υποστηρίξουν την άρση των πατεντών στα εμβόλια
Τα νέα στελέχη μετάλλαξης του COVID-19 αποδεικνύουν ότι δεν θα νικήσουμε τον ιό έως ότου τον νικήσουμε παντού. Βρισκόμαστε ακόμη στα μισά μιας από τις σοβαρότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας στον κόσμο, στην πρόσφατη ιστορία.
Πάνω από 2,6 εκατομμύρια ζωές έχουν ήδη χαθεί παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομία θα απολέσει τρισεκατομμύρια δολάρια εάν το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξηθεί γρήγορα παγκοσμίως. Τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται ήδη ή υπερβαίνουν τα όριά τους, ολόκληρες οικονομίες έχουν καταρρακωθεί και ο τρόπος ζωής εκατομμυρίων διακυβεύεται.
Ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση των πρώτων μέτρων καραντίνας στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, δοκιμών, φαρμάκων και προστατευτικών υλικών κατά του covid-19, και αυτό απαιτεί ευρύτερη κοινή χρήση των ιδιόκτητων τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, δεδομένων και πόρων, ειδικά για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Συντασσόμαστε με τον Γενικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 100 εθνικές κυβερνήσεις, εκατοντάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να παροτρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να συζητήσουν στα υψηλότερα επίπεδα και να υποστηρίξουν την προσωρινή παραίτηση από ορισμένες υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που σχετίζονται με το εμπόριο (TRIPS). Η παραίτηση αυτή, που προτείνεται από τη Νότια Αφρική και την Ινδία, θα διευκολύνει την κοινή χρήση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων και τεχνογνωσίας. Θα άρει τα μονοπώλια, θα αναιρέσει κάθε νομική αβεβαιότητα και θα παρέχει την ελευθερία κινήσεων ώστε η συνεργασία να αυξήσει και να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και την προσιτή τιμή εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών COVID-19 παγκοσμίως.
Οι κοινωνίες μας έχουν ήδη πληρώσει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό τίμημα στην πανδημία, το οποίο αυξάνεται μέρα τη μέρα. Μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος βρίσκονται πίσω από την καινοτομία της τεχνολογίας για προϊόντα υγείας COVID-19. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το συντομότερο δυνατό και θα αρθούν όλα τα εμπόδια. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τη θέση τους και να υποστηρίξουν την πρόταση TRIPS για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων μας στη ζωή, την υγεία και την αξιοπρεπή διαβίωση.

Avgi.gr