Εμβόλια – ΕΕ / Υπό έρευνα η Κομισιόν για τις μυστικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις

by/ 0 Comments / 6 View / 26/01/2021

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής ερευνά την Επιτροπή γιατί δεν έδωσε πρόσβαση στις συμβάσεις και πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν
Το απόρρητο που καλύπτει τόσο τις διαπραγματεύσεις όσο και τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών για την προμήθεια των εμβολίων για τον κορωνοϊό, μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητή, Έμιλι Ο Ρέιλι.

Με επιστολή της στην Κομισιόν ζητά μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου απαντήσεις για τη μυστικότητα που καλύπτει τις συμβάσεις εμβολίων Covid-19 με φαρμακευτικές εταιρείες και τις διαπραγματεύσεις που διαμόρφωσαν αυτές τις συμβάσεις.

Η έρευνα προκλήθηκε μετά από καταγγελίες που υπέβαλε το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory) μια και η Κομισιόν αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε δυο αιτήματα για την παροχή πληροφοριών και συγκεκριμένα:

-Αρνήθηκε την πρόσβαση στη σύμβαση εμβολίων Covid-19 με την AstraZeneca, την πρώτη που υπέγραψε πέρσι η Επιτροπή. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του Παρατηρητηρίου υποστηρίζοντας ότι τίθεται θέμα προστασίας των εμπορικών συμφερόντων της AstraZeneca και ότι δεν υπήρχε υπερισχύον δημόσιο συμφέρον για διαφάνεια Το Παρατηρητήριο άσκησε έφεση, αλλά η Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε εντός των προθεσμιών που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ.

-Αρνήθηκε να αποκαλύψει έγγραφα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων συνεδριάσεων και αλληλογραφίας, καθώς και τα ονόματα των μελών της κοινής ομάδας διαπραγματεύσεων, η οποία απαρτίζεται από επτά εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τα κράτη μέλη.

Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, μετά από μήνες πίεσης που άσκησαν ευρωβουλευτές αλλά και ομάδες πολιτών, η Επιτροπή δημοσίευσε την αναθεωρημένη σύμβαση με την φαρμακευτική CureVac στον ιστότοπό της.

Όπως αποκαλύπτεται στη σύμβαση υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας που δίνει στις φαρμακευτικές εταιρείες το δικαίωμα βέτο. Η σύμβαση, σημειώνει το Παρατηρητήριο, «επιβεβαιώνει επίσης τους φόβους ότι οι προσοδοφόρες συμφωνίες προαγοράς – η διαπραγμάτευση των οποίων έγινε στο σκοτάδι – προβλέπουν τη χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος προκειμένου να αφαιρεθεί ο οικονομικός κίνδυνος η ευθύνη από τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιαCovid-19».

Avgi.gr