Ελλάδα και Ιταλία απέτρεψαν αναφορά σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

by/ 0 Comments / 43 View / 21/10/2016

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συνεδριάζουν από χθες στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι καταδικάζουν την συμμετοχή της Ρωσίας στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, αποφεύγοντας ωστόσο να ανακοινώσουν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Από ελληνικής πλευράς, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε μέν κριτική στη Ρωσία, ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, που παραπέμπει σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι πιθανόν να θέσει σε απειλή την εκεχειρία, την οποία έχει δεχτεί ήδη ο Πούτιν, αντί να την ενισχύσει.

Κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησης, τη θέση αυτή υποστήριξε ενεργά και η Ιταλία. Η στάση της Ελλάδας και της Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι. Τους καλεί να τερματίσουν τις ωμότητες και να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει το κείμενο με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επανέναρξη «μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Στόχος μας δεν είναι η όξυνση της ένταξης με τη Ρωσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Απλώς αντιδρούμε στις ενέργειες της Ρωσίας. Φυσικά, η ΕΕ είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο, αλλά δεν θα θυσιάσουμε τις αρχές και της αξίες μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις προκλήσεις της Μόσχας, οι οποίες ποικίλλουν από παραβιάσεις εναέριου χώρου μέχρι εκστρατείες παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεις.

«Με δεδομένα τα παραδείγματα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι στρατηγική της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει την ΕΕ», εκτίμησε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί με την ίδια ένταση, θα είναι ήδη ένας λόγος να σκεφτούμε τι θα κάνουμε», σχολίασε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι «όλες οι πιθανότητες παραμένουν ανοικτές εφόσον δεν γίνεται σεβαστή η εκεχειρία και εφόσον υπάρχει διάθεση να καταστραφεί η πόλη», αναφερόμενος στο Χαλέπι.

Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου διατηρεί στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, επεσήμανε ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα πρέπει να είναι μέρος της στρατηγικής, διότι δεν θα αναγκάσουν τη Μόσχα να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ ότι αυτό θα πρέπει να συνδέεται με περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», είπε.