ΕΕ / Σύνοδος κορυφής της παρηγοριάς για τα δυτικά Βαλκάνια

by/ 0 Comments / 2 View / 29/09/2021

Το μήνυμα ότι τώρα είναι η σειρά των κρατών – μελών της Ε.Ε. να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από τα Τίρανα και τα Σκόπια.

Η Φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε από κει ένα διήμερο τουρ στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων -επισκέπτεται σήμερα Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη- ενόψει και της συνόδου κορυφής με τα δυτικά Βαλκάνια που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι φιλοδοξίες είναι “ψαλιδισμένες” τον τελευταίο καιρό, καθώς μετά από μια προσωρινή παύση που είχαν επιβάλει στη διαδικασία πριν δύο χρόνια η Γαλλία και η Ολλανδία, η Βουλγαρία πλέον έχει θέσει “βέτο” για τη Βόρεια Μακεδονία λόγω διμερών διαφορών που αφορούν τη γλώσσα και την ταυτότητα, με αποτέλεσμα να έχουν “παγώσει” οι διαδικασίες και για τις δύο χώρες.

Όπως δήλωσε χθες η Φον Ντερ Λάιεν, στόχος της είναι να ξεπεραστούν τα οποία εμπόδια και να πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη πριν από το τέλος του έτους.

“Η Αλβανία ανήκει στην Ε.Ε. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Υποστηρίζω την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό. Παρά τις δυσκολίες, είμαι αποφασισμένη να το κάνω να συμβεί, να έχουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη προκειμένου να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες πριν το τέλος του χρόνου” είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας  Έντι Ράμα.

Ο  Έντι Ράμα, πάντως, εξέφρασε τη δυσπιστία του πλέον “σε ημερομηνίες και προθεσμίες”, δηλώνοντας ωστόσο ότι η χώρα του θα συνεχίσει να κάνει τη “δουλειά” της.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με τη σειρά του, τόνισε την ανάγκη μιας νέας ώθησης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το συνεχιζόμενο “μπλοκάρισμα” από τη Βουλγαρία ευνοεί τις “οπισθοδρομικές δυνάμεις”, καθώς δίνει αρνητική εικόνα για την Ε.Ε. και κλονίζει την εμπιστοσύνη σ’ αυτή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τα Σκόπια να μην “χάνουν την πίστη” τους και να ολοκληρώσουν αυτό το “έξτρα μίλι”, υποστηρίζοντας πως υπάρχει πρόοδος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη “παρασκηνιακές συνομιλίες”.

Σε κάθε περίπτωση, η σύνοδος κορυφής με τα δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στις 6 Οκτωβρίου δεν αποκλείεται να αποδειχθεί για άλλη μια φορά απογοητευτική, αφού, σύμφωνα με κάποιες διαρροές, μέχρι τώρα οι 27 δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στο κείμενο συμπερασμάτων ακόμα και για την καθιερωμένη έκφραση περί “κατηγορηματικής υποστήριξής τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων”.

Με μη πρόοδο, λοιπόν, στα ουσιαστικά ζητήματα, η Ε.Ε. φαίνεται πως έχει επικεντρωθεί στη στήριξη των δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά αφενός τις δωρεές εμβολίων και αφετέρου τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την πανδημία.

avgi.gr