ΕΕ: «Πράσινο» φρένο στις εξαγωγές όπλων

by/ 0 Comments / 4 View / 12/10/2021

Ένα νέο νόμο για τον συντονισμό των εξαγωγών όπλων της ΕΕ αναμένεται να προτείνουν οι «Πράσινοι» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σχέδιο του προτεινόμενου κανονισμού που παρουσιάζει το POLITICO επιδιώκει να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που παραβιάζουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν αν θα επενδύσουν περισσότερο στη «στρατηγική αυτονομία» και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προτρέπει την ΕΕ να επενδύσει σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα – από ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη έως μη επανδρωμένα αεροσκάφη – υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για τις χώρες να εναρμονίσουν τους κανόνες τους για τις εξαγωγές, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής Hannah Neumann, συντάκτρια της πρότασης.

Το ζήτημα του πού θα γίνει η εξαγωγή είναι επίσης κρίσιμο για τα μελλοντικά κοινά αμυντικά έργα.

Η Γερμανία έχει συχνά συγκρουστεί με τη Γαλλία για τις εξαγωγές όπλων. Για παράδειγμα, το Βερολίνο σταμάτησε τις εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και αναφορών ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της. Αυτό προκάλεσε οργή στο Παρίσι, καθώς ο γερμανικός αποκλεισμός επηρέασε επίσης κοινά έργα.

Το σχέδιο νόμου θα δημιουργούσε ένα «κοινό όργανο αξιολόγησης κινδύνων» της ΕΕ που θα εξέδιδε εμπιστευτικές εκθέσεις ανά χώρα. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα έδινε πράσινο φως ή θα έβαζε σε μαύρη λίστα τις εξαγωγές προς μια συγκεκριμένη χώρα.

Η τελική απόφαση θα παρέμενε στις χώρες της ΕΕ – αλλά θα έπρεπε να δικαιολογούνται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν αγνοούσαν τη σύσταση της Επιτροπής. Εάν οι Βρυξέλλες δεν ικανοποιούνταν από την εξήγηση, θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ).

Οι Πράσινοι της Γερμανίας και το φιλοεπιχειρηματικό FDP – που βρίσκονται επί του παρόντος σε συνομιλίες συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο – υποσχέθηκαν αμφότεροι να εναρμονίσουν τους κανόνες για τις εξαγωγές όπλων σε επίπεδο ΕΕ. Ανάλογα με την εξέλιξη των συνομιλιών, η πρόταση του Νόιμαν θα μπορούσε να λάβει την υποστήριξη του Βερολίνου.

efsyn.gr