ΕΕ / Μάχη Βορρά – Νότου για το Σύμφωνο Σταθερότητας

by/ 0 Comments / 0 View / 11/09/2021

Ησυζήτηση για την επόμενη μέρα της πανδημίας όσον αφορά την οικονομία και ιδιαίτερα τους δημοσιονομικούς κανόνες έχει ξεκινήσει για τα καλά στην Ευρωζώνη, ενώ ήδη έχει διαφανεί ότι η απόσταση που χωρίζει τον Βορρά από τον Νότο θα είναι δύσκολο να καλυφθεί.

Από χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. βρίσκονται στη Σλοβενία για την καθιερωμένη άτυπη διήμερη συνάντησή τους, όπου το εν λόγω θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε συνέχεια και της προχθεσινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί με “μετρίως χαμηλότερο ρυθμό”.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, για το 2022 είναι ήδη αποφασισμένο ότι θα παραμείνει ενεργοποιημένη η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το νέο στοιχείο στη συζήτηση είναι ότι η ανάκαμψη από την πανδημία έχει έρθει με γρηγορότερους ρυθμούς από το αναμενόμενο, χάρη ιδίως στις εκστρατείες εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε χθες ότι θα συνεχιστεί η “υποστηρικτική στάση” προς τις οικονομίες, αλλά με μια “πιο στοχευμένη προσέγγιση”.

Πέρα όμως από την πανδημία, με δεδομένες τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον, γίνονται όλο και περισσότερες οι φωνές που ζητούν μια δομική αλλαγή στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Οι πλούσιες χώρες

Αυτό φυσικά δεν βρίσκει σύμφωνες τις πιο πλούσιες χώρες της Ε.Ε., που αφενός είδαν το συνολικό χρέος της Ε.Ε. να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους και αφετέρου βρίσκονται ιδεολογικά απέναντι σε όποια προσπάθεια αλλαγής των υπαρχόντων αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.

Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών από οκτώ “φειδωλές” χώρες (Αυστρία, Δανία, Λετονία, Σλοβακία, Τσεχία, Φινλανδία, Ολλανδία και Σουηδία), γνωστοποιώντας γραπτά τη θέση τους στο Eurogroup, δήλωσαν «ανοιχτοί στη συζήτηση για τη βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης, αλλά μόνο για απλοποιήσεις και προσαρμογές που ευνοούν τη συνεπή, διαφανή και καλύτερη εφαρμογή, καθώς και την επιβολή των κανόνων». Με αυτόν τον τρόπο κατέστησαν σαφές ότι όποιοι ονειρεύονται μεγάλες αλλαγές μάλλον θα απογοητευτούν.

Ωστόσο, όπως σχολίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, το θέμα είναι “το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα”, σημειώνοντας ότι δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν τα “όρια” (σ.σ.: για το 3% έλλειμμα και 60% χρέος), αλλά πρέπει να επιτευχθεί “ομοφωνία για το πώς οι δημοσιονομικοί κανόνες θα εξυπηρετούν τη μόνιμη και βιώσιμη ανάπτυξη”.

Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικά η συζήτηση για το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. θα πάρει σοβαρές διαστάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές και την επίτευξη κυβερνητικού συνασπισμού.

avgi.gr