ΕΕ / Ζητά να μάθει πώς θα επιλεγούν οι εταιρείες που θα δανειοδοτηθούν από το σχέδιο ανάκαμψης

by/ 0 Comments / 2 View / 09/07/2021

Ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν ορισμένες χώρες

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν ορισμένα κράτη – μέλη από την Ελλάδα, μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ αναφορικά με την έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με πηγή που μεταδίδει το euractiv, «το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης». Οι ίδιες πληροφορίες σχολίαζαν ότι ορισμένα κράτη-μέλη, υποκινούμενα από τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης ότι η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις -οι οποίες έτσι και αλλιώς θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημίες λόγω του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Avgi.gr