Ιταλία: Δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών

by/ 0 Comments / 26 View / 01/09/2016

Νέα, ραγδαία αύξηση στην άφιξη μεταναστών καταγράφουν οι ιταλικές αρχές. 1.800 άνθρωποι διασώθηκαν σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο στα νότια της Σικελίας. Έκκληση βοήθειας προς ιδιώτες απηύθυνε ο περιφερειάρχης Σαρδηνίας.

Το κέντρο φιλοξενίας της Λαμπεντούζα είναι για μια ακόμη φορά υπερπλήρες. Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία αυξάνονται και πάλι αισθητά. Aπό την αρχή του χρόνου, οι αιτούντες άσυλο και μετανάστες που έφτασαν στην κάτω Ιταλία, είναι πάνω από 118.000. Ξεπέρασαν πλέον, τον αριθμό της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο νότια της Σικελίας διασώθηκαν 1.800 άνθρωποι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εκείνο της φιλοξενίας. Μόνον στο νησί της Σαρδηνίας, τις ώρες αυτές, κατέστη αναγκαίο να βρεθούν άλλες χίλιες διακόσιες θέσεις. Ο περιφερειάρχης θέλησε να απευθύνει έκκληση σε όλους τους ιδιώτες που μπορούν να διαθέσουν τις αναγκαίες δομές, φυσικά επί πληρωμή.

Συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά ότι δεν πρόκειται ακόμη για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Πρέπει να πετύχουμε τη σταθεροποίηση στην Λιβύη διότι οι διακινητές συνεχίζουν να επωφελούνται της όλης αυτής αστάθειας», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός υφυπουργός εσωτερικών Φιλίππο Μπούμπικο.

Στήριξη των αφρικανικών χωρών

H μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική. Η κυβέρνηση Ρέντσι συνεχίζει να επιμένει ότι πρέπει να αυξηθούν οι οικονομικές βοήθειες προς τις χώρες διέλευσης και καταγωγής στην Αφρική. Ζητώντας, όμως, σε αντάλλαγμα, αυστηρό και συνεχή έλεγχο των συνόρων τους. Την θέση αυτή στήριξε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την ιταλογερμανική σύνοδο του Μαρανέλλο.

Στο μεταξύ όμως, ο ιταλικός τύπος αναφέρεται στην «εφόρμηση του Σεπτεμβρίου», σε πιθανότατη, νέα αύξηση του ρυθμού των αφίξεων τον μήνα αυτό πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.