Διεθνής Αμνηστία: Η παράλυση της Ευρώπης αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα

by/ 0 Comments / 18 View / 22/09/2016

Η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει ότι λιγότερο από το 6% των δεσμεύσεων για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί

Κάλεσμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να παρέχουν την προστασία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που αξίζουν οι αιτούντες άσυλο απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι μηχανισμοί διανομής αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ε.Ε. υπάρχουν ήδη – όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα εσωτερικής μετεγκατάστασης της Ε.Ε. ή οι κανόνες οι σχετικοί με την οικογενειακή επανένωση. Αλλά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ως επί το πλείστον, είτε καθυστερούν είτε αντιστέκονται ενεργά στις προσπάθειες για την εφαρμογή τους. Το αποτέλεσμα είναι πολύς πόνος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα», παρουσιάζει λεπτομερείς υποθέσεις, αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα σχετικά με το πώς το έλλειμμα πολιτικής βούλησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καταδικάζει εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους στην ανασφάλεια και στην ταλαιπωρία. Αποκαλύπτεται ότι λιγότερο από το 6% των δεσμεύσεων για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί.

«Για πόσο ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα διαιωνίζουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Είναι πια καιρός να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν από ένα χρόνο και να διαμοιραστούν την ευθύνη. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην αφήσει τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν έναν ακόμη χειμώνα στη λάσπη και τις κακουχίες» δήλωσε ο Ηρακλής – Σπυρίδων Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους πολίτες να υπογράψουν την έκκλησή της για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα.