Διαλύεται η Βουλή στην Ισπανία εν όψει εκλογών της 10ης Νοεμβρίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαλύεται η Βουλή στην Ισπανία εν όψει εκλογών της 10ης Νοεμβρίου / 10 View / 24/09/2019

εκπνέει η διορία σχηματισμού της κυβέρνησης στην Ισπανία και η χώρα, μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, πηγαίνει ολοταχώς σε εκλογές στις 10 Νοεμβρίου. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 29ης Απριλίου, διαλύεται ξανά η Βουλή, στην οποία εκτός των άλλων κομμάτων θα κατεβεί και το κόμμα Más Madrid, με επικεφαλής τον Ινιίγο Ερεχόν, άλλοτε νούμερο 2 των Unidas Podemos, που αποχώρησε από το κόμμα λόγω διαφωνιών με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθώς τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές.

Στις 10 Νοεμβρίου

Στις λίγες ώρες που μένουν έως την εκπνοή της διορίας δεν διαφαίνεται καμία πιθανότητα άρση του αδιεξόδου, με τα ισπανικά κόμματα να έχουν περιχαρακωθεί στις θέσεις τους και στις αλληλοκατηγορίες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ήδη τα κόμματα προετοιμάζονται για την προεκλογική περίοδο και σχεδιάζουν τις στρατηγικές και τις συμμαχίες τους.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) και εντολοδόχος πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, απέτυχε να έρθει σε συμφωνία με τους Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης, είτε συνεργασίας είτε μειοψηφίας με την ψήφο ανοχής του κόμματος της Αριστεράς, είτε ακόμη με την ανοχή των κομμάτων της Δεξιάς, Πολίτες (Ciudadanos) και Λαϊκού Κόμματος (PP).

Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, λήγει το διάστημα των διερευνητικών εντολών και αύριο αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών και τη διάλυση των Σωμάτων του Κοινοβουλίου.

Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, αρχίζει η προεκλογική περίοδος, που θα έχει διάρκεια 47 ημερών, ενώ έπειτα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου η επίσημη προεκλογική εκστρατείας μειώνεται στις 8 ημέρες -αντί δύο εβδομάδων στο παρελθόν-, όπως επίσης έχουν μειωθεί τα ποσά επιχορηγήσεων στα κόμματα και τα όρια των εκλογικών δαπανών.

Κατεβαίνει στις εκλογές το Más Madrid

Η παράταξη του πρώην νο2 των Podemos, Ινιίγο Ερεχόν, αποφάσισε να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, έπειτα από απόφαση της έκτακτης συνόδου το κόμματος, του οποίου ηγούνται ο Ερεχόν και η πρώην δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Κάρμενα.

Προς το παρόν η σύνοδος των 350 μελών και στελεχών του κινήματος δεν αποφάσισε ποιος εκ των δύο θα κατέβει ως επικεφαλής του συνδυασμού (το πιθανότερο είναι να κατεβεί ο Ινιίγο Ερεχόν), αν το κόμμα θα κατεβεί μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης ή και σε άλλες περιφέρειες.

Η κάθοδος και πιθανή είσοδος του Más Madrid (Περισσότερη Μαδρίτη) στο ισπανικό Κοινοβούλιο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα στους κόλπους της Κεντροαριστεράς καθώς ενδέχεται αφ’ ενός να αποσπάσει την ψήφο των δυσαρεστημένων οπαδών του Podemos και αφ’ ετέρου να διευκολύνει τον Πέδρο Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, δεδομένης της θετικής άποψης του Ερεχόν κι άλλων μελών της παράταξής του υπέρ της συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές, ο οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγούνται στην πρόθεση ψήφου, αλλά προς το παρόν δεν διαφαίνεται η πιθανότητα να κερδίσουν αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τον τοπικό βουλευτή της Μαδρίτης Γκαμπριέλ Ορτέγα «η αποχή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, που θα μπορούσε δυνητικά να παραδώσει την κυβέρνηση στη Δεξιά. Ερχόμαστε για να συνθέσουμε, κι όχι να διαιρέσουμε».

Ο Ορτέγα στην έκτακτη σύνοδο του κόμματος επισήμανε τους κινδύνους από την αποτυχία που είχαν οι «δύο αριστερές» (PSOE και Podemos) να διαχειριστούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να είναι η άνοδος Δεξιάς (PP, Ciudadanos) με την προσθήκη του ακροδεξιού Vox, που στήριξε κεντροδεξιές συμμαχικές τοπικές κυβερνήσεις στην Ανδαλουσία, τη Μούρθια και τη Μαδρίτη.