«Διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης»

by/ 0 Comments / 2 View / 10/05/2021

Η «ομάδα Σπινέλι» έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο για μια ισχυρή πολιτική ένωση των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, το οποίο συνυπογράφουν κορυφαίες προσωπικότητες της Ε.Ε.

Χθες ήταν ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης. Η γιορτή συνέπεσε με την πρεμιέρα στο Στρασβούργο της συζήτησης για το μέλλον της Ε.Ε., τη γνωστή και ως «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό η «ομάδα Σπινέλι» του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε τη «Διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης», την οποία συνυπογράφουν κορυφαίες προσωπικότητες. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας και άλλοι 9 πρώην πρωθυπουργοί και Ευρωπαίοι επίτροποι, καθώς επίσης και 4 πρώην πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου.

Η «ομάδα Σπινέλι» ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια από τον πρώην Βέλγο πρωθυπουργό και επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φερχόφστατ, με βασικό της όραμα την ομοσπονδιοποίηση της Ε.Ε. στο πρότυπο των ΗΠΑ.

Φέρει το όνομά της από τον Ιταλό κομμουνιστή πολιτικό και έναν εκ των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ενοποίησης Αλτιέρο Σπινέλι (1907-1986), έναν πολιτικό που χαρακτηρίστηκε «αταλάντευτος φεντεραλιστής» και ο οποίος πρωτοστάτησε στη σύνταξη της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή ένωση, η οποία ονομάστηκε «σχέδιο Σπινέλι».

 

Το μήνυμα της Διακήρυξης είναι σαφές: «Θέλουμε μια ισχυρή πολιτική Ενωση που να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις της εποχής: από την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές ανισότητες, την υγεία και τη μετανάστευση, έως τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα».

 

Οπως υπογραμμίζεται «το σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό και θα εξοφληθεί με έσοδα από νέους φόρους της Ε.Ε., που επιβάλλονται στους ψηφιακούς και χρηματοοικονομικούς γίγαντες και στις ρυπογόνες βιομηχανίες […] αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τη δημιουργία μιας οικονομικής και φορολογικής Ενωσης ικανής να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και, ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μόνιμο».

 

Η Διακήρυξη ζητά επίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερη δημοκρατία, σημειώνοντας πως «επιπλέον, ζητούμε ισχυρότερη πανευρωπαϊκή δημοκρατία – πραγματικά ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και κατάλληλες εκστρατείες για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με βάση τη δημιουργία πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας και διεθνικών εκλογικών καταλόγων, με επικεφαλής τους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

«Ως Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», καταλήγει η διακήρυξη. «Για μια Ενωση που θα είναι μια κοινότητα πεπρωμένου και αξιών και ταυτόχρονα ένα πρότυπο για το πώς οι χώρες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί, να οικοδομήσουν διασυνοριακή και κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών», σε μια «Ομοσπονδιακή, Δημοκρατική και Κυρίαρχη Ευρώπη».

 

«Βαριές υπογραφές»

Η διακήρυξη συντάχθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εκτελεστική Επιτροπή της «ομάδας Σπινέλι», στην οποία μετέχει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μαζί με ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες του Ε.Κ. Τη συνυπογράφουν 140 -έως χθες- πολιτικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Μεταξύ αυτών και πλην του Αλέξη Τσίπρα, συνυπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί Τζιουζέπε Κόντε (Ιταλία), Χοσέ Θαπατέρο και Φελίπε Γκονζάλεθ (Ισπανία), Γκι Φερχόφστατ (Βέλγιο), ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, πρώην πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, πρόεδροι ευρωομάδων όπως η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από όλη την Ε.Ε.

Efsyn.gr