Δεν εγκαταλείπει την Ουκρανία το προσωπικό της Ε.Ε., λένε οι Βρυξέλλες

by/ 0 Comments / 3 View / 24/01/2022

Δεν υπάρχει απόφαση το προσωπικό της Ε.Ε. στην Ουκρανία να εγκαταλείψει τη χώρα, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, ερωτηθείς σχετικά, ενώ προσερχόταν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να απαντήσει εάν η Ε.Ε. θα ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ για απομάκρυνση των Ευρωπαίων, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα μας εξηγήσει τους λόγους αυτής της ανακοίνωσης. Δεν θα κάνουμε το ίδιο, γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα μας ενημερώσει».

«Όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και συνεχίζονται, δεν πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε από την Ουκρανία, αλλά ίσως ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα μας πει», πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και επισήμανε ότι δεν υπάρχει απόφαση το προσωπικό της Ε.Ε. και οι οικογένειές του να φύγουν από την Ουκρανία, «εκτός εάν ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν μας δώσει πληροφορίες που δικαιολογούν μία κίνηση».

Σήμερα, η Ουάσινγκτον απηύθυνε «ισχυρή σύσταση» στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία την ώρα που επιτείνεται η κρίση με τη Μόσχα, με αφορμή την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να αποσύρει το προσωπικό του από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο. Πήγες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο BBC ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε γιατί υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για την ασφάλεια των βρετανών διπλωματών, αλλά για προληπτικούς λόγους, καθώς έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Χθες, το Λονδίνο είχε καταγγείλει ρωσικό σχέδιο για πραξικόπημα στην Ουκρανία.

Πίσω στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση για το εάν η Γερμανία θεωρείται αξιόπιστος εταίρος, o κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «όλα τα μέλη της Ε.Ε. είναι αξιόπιστοι εταίροι».

Σχετικά με την ατζέντα του ΣΕΥ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δύο είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών: το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας και το Μαλί. Θα μιλήσουμε και για τη Συρία, διότι στη Συρία γίνεται ένας ξεχασμένος πόλεμος και πρέπει επίσης να τη σκεφτούμε. Το πιο σημαντικό θέμα για την κοινή γνώμη είναι αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Ουκρανίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί με τον Αμερικανό ομόλογό τους Μπλίνκεν.

«Θα έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν για να συνεχίσουμε την ισχυρή μας συνεργασία. Σε όλη την διαδικασία, η Ε.Ε. ήταν πολύ συντονισμένη με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

►Ενόψει της σημερινής συνάντησης (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρακολούθησε το άτυπο πρωινό εργασίας των ομολόγων του της Ε.Ε. με τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ, που φιλοξένησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευρωκουβεϊτινές σχέσεις και την προσεχή υπουργική συνάντηση.

efsyn.gr