ΔΕΗ / Προς αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία μετά το νέο τελεσίγραφο

by/ 0 Comments / 0 View / 17/03/2021

Έρευνα της Κομισιόν για δραστηριότητες της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά

Επίσημη έρευνα, προκειμένου να αξιολογηθεί πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά από το 2010 και μετά, στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών κανόνων (antitrust), άνοιξε η Κομισιόν.

 

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες για το αν η ΔΕΗ μπορεί να έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό στη χονδρεμπορική αγορά με τη συμπεριφορά της στην υποβολή προσφορών. Ειδικότερα αναφέρει ότι, δεδομένης της θέσης (ισχύος) της, η ΔΕΗ, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και σε επίπεδο λιανικής, μπορεί να υιοθέτησε επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών παρεμποδίζοντας τη δυνατότητα των αντιπάλων της να την ανταγωνιστούν στη χονδρική και στις συνδεόμενες με αυτήν αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνιστά μια αποκλειστική επιθετική πρακτική, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων, και ειδικότερα κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ.

 

Όπως δήλωσε χθες η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, M. Βεστάγκερ, ξεκινά έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού που μπορεί να έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις στην παραγωγή πιο πράσινης ενέργειας.

 

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σχετικά ότι η διαδικασία αφορά “τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο παρελθόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” και η ενημέρωση έρχεται ως συνέχεια των ανακοινώσεών της από τον Φεβρουάριο 2017.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 14-15.2.2017 κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είχε πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στη ΔΕΗ για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη χονδρική αγορά από το 2010 και εφεξής, που συνδέθηκε, τότε, με το πώς επηρέαζε η υδροηλεκτρική παραγωγή την διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών.

 

Προβλήματα και στο εσωτερικό

 

Την ίδια στιγμή προς αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας σχετικά με τις νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι μονομερείς αποφάσεις της επιχείρησης συνεχίζονται, εγείροντας και θέματα ανταγωνισμού, ενώ η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει, παρατείνοντας την αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στη μεταποιητική δραστηριότητα.

 

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) καταγγέλλει τη στάση της ΔΕΗ που, με νέο τελεσίγραφο προς τους βιομηχανικούς της πελάτες, γνωστοποιεί ότι περικόπτει από 16 Μαρτίου τις εκπτώσεις συνέπειας (εμπρόθεσμης πληρωμής) και παράλληλα επιβεβαιώνει, επισήμως, παράταση διαπραγματεύσεων έως 16 Ιουνίου, που χαρακτηρίζεται από τη βιομηχανία ως μη βιώσιμη λύση.

 

Πρόκειται για μονομερή απόφαση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των βιομηχανικών καταναλωτών και μάλιστα ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, και δεδομένης της θέσης ισχύος της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εγείρονται και νομικά ζητήματα, τα οποία πιθανώς θα έπρεπε να διερευνηθούν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Avgi.gr