Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία συνεδριάζει σήμερα το Γιούρογκρουπ

by/ 0 Comments / 0 View / 14/03/2022

Μαρία Ψαρά

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του κοινού νομίσματος μπορεί να φθάσει το 7,1% φέτος. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε ένα “σοβαρό” σενάριο που προσπαθεί να αποτυπώσει τις συνέπειες της επιδείνωσης του σκηνικού από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρόβλεψη προϋποθέτει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που οδηγούν σε διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, υψηλότερες τιμές ενέργειας, ισχυρότερη ανατιμολόγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ευρύτερες δευτερογενείς επιδράσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες νωρίς το απόγευμα σήμερα, πριν από τη διευρυμένη συνεδρίαση το βράδυ- την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί πλήρης συνάντηση όλων των υπουργών των 27 χωρών της ΕΕ υπό τη μορφή του Ecofin.

Ενώ η συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να εμβαθύνει στις τελευταίες συζητήσεις για τις κυρώσεις, οι υπουργοί σήμερα θα εξετάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία – όπως το πώς τα εμπορεύματα, τα νομίσματα και οι αυξημένες αμυντικές και ενεργειακές δαπάνες θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς παλεύει με τον ταχύ πληθωρισμό.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και του Γάλλου Μακρόν να επιτύχουν συμφωνία για ευρωομόλογα στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών, η απόφαση για την έκδοση κοινού χρέους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις που έφερε στο προσκήνιο ο πόλεμος του Πούτιν έμεινε στο περιθώριο των Βερσαλλιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γερμανία πρωτοστάτησε στην απόρριψη της ιδέας, με τους ηγέτες να συμφωνούν να εξετάσουν πρώτα τυχόν αχρησιμοποίητα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

efsyn.gr