Γιατί δε θα ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία στην ΕΕ

by/ 0 Comments / 2 View / 01/03/2022

Μαρία Ψαρά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy υπέγραψε αίτηση ένταξης στην ΕΕ στο Κίεβο τη Δευτέρα, καλώντας τις Βρυξέλλες να επισπεύσουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ βάσει μιας νέας απλουστευμένης διαδικασίας.

Η έκκλησή του ακολούθησε τα σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ μιας γρήγορης ενταξιακής πορείας για την Ουκρανία. «Είναι ένας από εμάς και τους θέλουμε μέσα», δήλωσε στο Euronews την Κυριακή. Αλλά υπήρξε άμεση αντίδραση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να επισημαίνει ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις και ευαισθησίες» μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε αυτό το σημείο – μια υπενθύμιση ότι είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι η Επιτροπή, που αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στο κλαμπ.

Αν και η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ το 2017 και είναι μέλος της πολιτικής ανατολικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ, δεν είναι επίσημα υποψήφια για ενταξιακές συνομιλίες.

Πριν από τον πόλεμο, θεωρήθηκε ότι η Ουκρανία έπρεπε να εφαρμόσει περαιτέρω δημοκρατικούς κανόνες και να περιορίσει τη διαφθορά προτού ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Αυτές οι ανησυχίες δεν θα παραμεριστούν ελαφρά τη καρδία.

efsyn.gr