Γερμανία: Νέος πρόεδρος ο Σταϊνμάγερ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γερμανία: Νέος πρόεδρος ο Σταϊνμάγερ / 11 View / 13/02/2017

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας με μεγάλη πλειοψηφία από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Στην ειδική συνεδρίαση στο Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έλαβε έλαβε 931 ψήφους υπέρ σε σύνολο 1.239 «μεγάλων εκλεκτόρων» και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, στη θέση του Γιοάχιμ Γκάουκ, που αποφάσισε να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση είναι ένα ειδικό σώμα που αποτελείται από τα μέλη της Μπούντεσταγκ και τους αντιπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων.

Όταν ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα όλοι οι εκλέκτορες σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Σταϊνμάγερ, εκτός από μερικές δεκάδες μέλη του λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το κόμμα αυτό δεν έχει βουλευτές στη Μπούντεσταγκ αλλά εκπροσωπείται σε 10 από τα 16 κοινοβούλια των γερμανικών κρατιδίων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο μπορεί να καταλάβει την τρίτη θέση.

Η AfD είχε προτείνει δικό της υποψήφιο για την προεδρία της Γερμανίας, ο οποίος έλαβε 42 ψήφους.

«Τον εμπιστεύομαι ότι θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές» είπε για τον Σταϊνμάγερ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά την ψηφοφορία.

Ο Σταϊνμάγερ θα αναλάβει επισήμως τα νέα καθήκοντά του στις 18 Μαρτίου.