Γαλλία: Τα συνδικάτα στα χαρακώματα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γαλλία: Τα συνδικάτα στα χαρακώματα / 11 View / 17/01/2020

Η πολιτική αναταραχή, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, μέσα σε μια «εμπόλεμη» ατμόσφαιρα που προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το κοινό μέτωπο των συνδικάτων ενάντια στην επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Παρά τον κυβερνητικό ελιγμό και τη «συμβιβαστική λύση» που πρότεινε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ώστε να τεθεί τέρμα στη σκληρή απεργία των συγκοινωνιών που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Γαλλία, τίποτε δεν έχει αλλάξει στον ορίζοντα για τις κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με την κοινή γνώμη να εξακολουθεί να στηρίζει το απεργιακό κίνημα σε ποσοστό 60%, παρά την ταλαιπωρία.

Και μπορεί ο αριθμός των διαδηλωτών στις απεργιακές πορείες να μειώνεται σε σχέση με την τεράστια συμμετοχή των πρώτων διαδηλώσεων, τα συνδικάτα όμως μοιάζουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τελικής πτώσης -δικής τους ή της κυβέρνησης!

Αν και τα δρομολόγια στους εθνικούς σιδηρόδρομους επιστρέφουν σταδιακά στα κανονικά τους επίπεδα, η κατάσταση στο παρισινό μετρό και τα λεωφορεία παραμένει χαοτική. Τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση των συντάξεων προσπαθούν να διατηρήσουν τις κινητοποιήσεις με νέες διαδηλώσεις μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το νομοσχέδιο θα εξετασθεί από την Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου.

Οχι σύνταξη στα 64

α συνδικάτα της Αριστεράς, οι ομοσπονδίες CGT, FO, Solidaires, FSU, CFE-CGC, αντέδρασαν έντονα: ο Μαρτινέζ επέκρινε σφοδρότατα τη στάση του Λοράν Μπερζέρ, την οποία χαρακτήρισε «προπέτασμα καπνού», και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας των εργαζομένων για την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Τα συνδικάτα της Αριστεράς συνέχισαν το μπρα ντε φέρ με την κυβέρνηση. Κάλεσαν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν σε τριήμερες κινητοποιήσεις, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη. Αρκετοί τομείς συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις: μεταφορές, σχολεία, λιμάνια, διυλιστήρια.

Ως γνωστόν, τα Συνδικάτα που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία (το CFDT και το l’UNSA), είχαν ως κύρια διεκδίκηση την απόσυρση του μέτρου συνταξιοδότησης στα 64 έτη, ενώ μέχρι τώρα η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι στα 62 έτη. Ο Εντουάρ Φιλίπ προσδιόρισε ότι η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το νομοσχέδιο το επίμαχο νέο «κατώφλι», αλλά προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με διατάγματα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα συμμετάσχει «πλήρως» στη «διάσκεψη χρηματοδότησης» της μεταρρύθμισης με τους κοινωνικούς εταίρους, που οργάνωσε ο Λοράν Μπερζέρ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου CFDT. Ο ηγέτης του Συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, άφησε αμφιβολίες για τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, γιατί κρίνει ότι θα είναι ένα «συνέδριο όπου δεν θα συζητήσουμε τα πάντα»…

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται τώρα για τη «διάσκεψη χρηματοδότησης». Ο Φιλίπ κάλεσε σε σεμινάριο την Τετάρτη, για να προωθήσει τις προτεραιότητές της χρονιάς και να καταπολεμήσει τις εξεγέρσεις που έχουν επισκιάσει με ατελείωτη κρίση τη Γαλλία, με τις κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει να «γυρίσει σελίδα» και να εξέλθει από την κρίση, χωρίς να κάνει πραγματικά πίσω στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης. «Φυσικά», η κυβέρνηση «πρέπει να συνεχίσει να εξηγεί, να αποσαφηνίζει και να συζητά», ώστε «να φέρει σε πέρας τη βασική κοινωνική μεταρρύθμιση της θητείας μου», δήλωσε ο Μακρόν -ενώ ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η απεργία έχει πολύ μακρά διάρκεια» και τόνισε πως «πρέπει να ξέρει κανείς πώς να τελειώνει μια απεργία».

Αχρείαστη βία

Στο μεταξύ, όμως, έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μεγάλη κατακραυγή, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και τα έκτροπα των αστυνομικών που επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών με αλόγιστη και αχρείαστη βία, αρχικά στις περσινές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και κατόπιν στις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Συνολικά στα δύο κύματα διαδηλώσεων, η αστυνομική βία προκάλεσε τον τραυματισμό 1.742 διαδηλωτών, εκ των οποίων πάνω από 300 σοβαρά. Ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε μάλιστα να ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να προωθήσει μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση των αστυνομικών οργάνων: «Μας έχουν επισημανθεί και έχουμε δει συμπεριφορές απαράδεκτες», επεσήμανε ο Μακρόν, συμπληρώνοντας πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία επιείκεια» σε όσους αστυνομικούς ξεφεύγουν από τα «νόμιμα καθήκοντά τους».

efsyn.gr