Αντίθετη στο Δίκαιο της Ε.Ε. η ουγγρική ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

by/ 0 Comments / 1 View / 18/11/2021

H Ουγγαρία παραβίασε το Δίκαιο της E.E., ποινικοποιώντας την οργανωμένη παροχή συνδρομής στους αιτούντες διεθνή προστασία που δεν πληρούν τα εθνικά κριτήρια για τη χορήγηση τέτοιας προστασίας. Καταπέλτης ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Βουδαπέστης σχετικά με το Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, «καθιστώντας ποινικά κολάσιμη τη δραστηριότητα οργάνωσης η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κίνησης διαδικασίας διεθνούς προστασίας από άτομα που δεν πληρούν τα εθνικά κριτήρια για τη χορήγηση τέτοιας προστασίας, η Ουγγαρία παραβίασε το Δίκαιο της Ενωσης».

Η ποινικοποίηση της δραστηριότητας αυτής παρεμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τον νομοθέτη της Ε.Ε. σε σχέση με την παροχή βοήθειας προς τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν η Ουγγαρία τροποποίησε ορισμένους νόμους για τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης και θέσπισε, μεταξύ άλλων, διατάξεις με τις οποίες, αφενός, προστέθηκε ένας νέος λόγος απαραδέκτου των αιτήσεων ασύλου και, αφετέρου, τυποποιήθηκε ως ποινικό αδίκημα η άσκηση δραστηριοτήτων οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων ασύλου από άτομα που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου δυνάμει του ουγγρικού δικαίου, ενώ προβλέφθηκε επίσης η επιβολή περιορισμών στην ελευθερία κίνησης των υπόπτων τέλεσης του ως άνω αδικήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου προσφυγή κατά του ουγγρικού νόμου και, χθες, το δικαστήριο υπήρξε καταπέλτης κατά της Ουγγαρίας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χθες, έκρινε ένοχη την Πολωνία για το κράτος Δικαίου σε σχέση με τη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, «το Δίκαιο της Ενωσης αντιτίθεται στο καθεστώς που ισχύει στην Πολωνία, στο πλαίσιο του οποίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, o οποίος είναι συγχρόνως και ο γενικός εισαγγελέας, να μπορεί να αποσπά δικαστές σε ανώτερα ποινικά δικαστήρια και να θέτει τέρμα στην απόσπαση ανά πάσα στιγμή χωρίς αιτιολογημένη απόφαση».

Το δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι η απαίτηση περί ανεξαρτησίας των δικαστών επιβάλλει να περιβάλλονται οι κανόνες για την απόσπαση από τις αναγκαίες εγγυήσεις, ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο χρήσης της απόσπασης ως μέσου πολιτικού ελέγχου του περιεχομένου των δικαστικών αποφάσεων, ιδίως στον τομέα του ποινικού δικαίου.

efsyn.gr