«Ανοίγει» η Ε.Ε. για εμβολιασμένους τουρίστες από τις ΗΠΑ

by/ 0 Comments / 0 View / 26/04/2021

Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ θα έχουν τους προσεχείς μήνες το δικαίωμα να επισκέπτονται τις χώρες μέλη της Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε χθεσινή συνέντευξή της στους New York Times η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι «ένα πράγμα είναι σαφές: τα 27 κράτη μέλη θα αποδέχονται, χωρίς όρους, όλους όσοι έχουν ανοσοποιηθεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)».

«Οι Αμερικανοί, εξ όσων γνωρίζω, χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον EMA», διαβεβαίωσε. «Αυτό θα επιτρέψει ελευθερία κίνησης, τα ταξίδια προς την Ε.Ε.», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας την «τεράστια πρόοδο» στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε πως η χώρα αυτή οδεύει να έχει ανοσοποιήσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ως τα μέσα Ιουνίου.

Η επανέναρξη των ταξιδιών θα εξαρτηθεί «από την επιδημιολογική κατάσταση, όμως τα πράγματα βελτιώνονται στις ΗΠΑ, και το ίδιο θα γίνει, ελπίζουμε, στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Φον ντερ Λάιεν δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα, όμως η νεοϋορκέζικη εφημερίδα ανέφερε πως οι νέοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν το καλοκαίρι, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης εντείνεται στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως ο EMA έχει εγκρίνει και τα τρία εμβόλια που χορηγούνται στις ΗΠΑ, της Moderna, των Pfizer/BioNTech και της Johnson & Johnson. Η Ε.Ε. πρακτικά είχε αναστείλει όλες τις μετακινήσεις που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητες πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Αφού η πανδημία σάρωσε τον τομέα του τουρισμού στη Γηραιά Ήπειρο, τα κράτη – μέλη . συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να προωθήσουν τα επιλεγόμενα «διαβατήρια εμβολιασμού», ταξιδιωτικές άδειες που θα επιτρέπουν σε ανθρώπους που διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της COVID-19, έχουν αναρρώσει από μόλυνση ή είναι εφοδιασμένοι με αρνητικά τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ