«Ανακρίβειες» και «γκρίζες» δηλώσεις για την AstraZeneca

by/ 0 Comments / 6 View / 27/01/2021

Οργισμένη η Κομισιόν με την φαρμακευτική για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, χώρες-μέλη απειλούν με μηνύσεις και στέλνουν εξώδικα και γερμανικές εφημερίδες -και όχι μόνο- μεταφέρουν πληροφορίες, επικαλούμενες πηγές εντός της κυβέρνησης Μέρκελ, ότι εκτός των άλλων, το εμβόλιο δεν είναι στην ουσία αποτελεσματικό στις ηλικίες άνω των 65 ετών, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στα προγράμματα εμβολιασμού που έχουν καταστρώσει οι Ευρωπαϊκές χώρες.
Πολλά είχε ποντάρει η Ε.Ε. στο εμβόλιο της AstraZeneca, διότι έχει πλεονεκτήματα σημαντικά έναντι των άλλων δυο (Pfizer/BioNtech και Moderna): είναι πολύ πιο φθηνό και διατηρείται πολύ πιο εύκολα, πράγμα που κάνει πιο απλή τη μεταφορά και διανομή του σε κάθε άκρη της ηπείρου.

Με την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ακόμα να εκκρεμεί και να κυκλοφορούν πληροφορίες για πιθανές «επιφυλάξεις» σχετικά με την χορήγησή του στους ηλικιωμένους, οι σχέσεις της AstraZeneca με την ΕΕ έχουν επιδεινωθεί ραγδαία μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή ότι θα είναι σημαντικά μειωμένες οι παραδόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε όλα αυτά που έχουν μεσολαβήσει -και ενόψει και της σημερινής νέας συζήτησης που θα έχει με την Κομισιόν- ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής, Γάλλος Πασκάλ Σοριό, μίλησε σε ιταλικές εφημερίδες, εκφράζοντας την εκδοχή της φαρμακευτικής, με ευγενικές αιχμές, αλλά και απαντήσεις που έρχονται σε αντίθεση με όσα έχει πει μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και όσα διαρρέει το Βερολίνο.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, υποστήριξε:

– Γιατί δεν έχει πει δημόσια η εταιρεία τους λόγους της καθυστέρησης:

«Είμαστε αρκετά σαφείς με την ΕΕ. Κι εμείς απογοητευτήκαμε που δεν μπορούμε να παράξουμε περισσότερα εμβόλια. Τον Φεβρουάριο θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε μια ικανοποιητική ποσότητα στην Ευρώπη, πολύ κοντά σε αυτές που παραδίδουν και οι άλλοι προμηθευτές σε μηνιαία βάση… Μόλις έχουμε την έγκριση της ΕΜΑ, τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε 3 εκατ. δόσεις στην ΕΕ και θα υπάρξει συμπληρωματική αποστολή την εβδομάδα που θα ακολουθήσει και την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα του μήνα. Ο στόχος είναι να παραδώσουμε στην ΕΕ 17 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό -διότι τις ακριβείς τοποθεσίες των αποστολών τις κανονίζει η ΕΕ- θα φθάσουν 3 εκατ. δόσεις στη Γερμανία, περίπου 2,5 εκατ. στην Ιταλία και 2 εκατ. στην Ισπανία.»

– Γιατί αυτά τα προβλήματα στην παραγωγή δεν έπληξαν και τη Βρετανία:

«Και εκεί υπήρχαν προβλήματα, αλλά το συμβόλαιο με τη βρετανική κυβέρνηση το υπογράψαμε τρεις μήνες πριν υπογράψουμε το αντίστοιχο με την ΕΕ και επομένως είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε και να επιλύσουμε παρόμοιες δυσλειτουργίες».

– Η ΕΕ απειλεί όμως με απαγόρευση εξαγωγών και ορισμένοι υποψιάζονται ότι η εταιρεία πουλάει ποσότητες σε άλλες χώρες

«Η κατηγορία είναι λανθασμένη, διότι εμείς δεν έχουμε κέρδος από το εμβόλιο του κορονοϊού ούτε εδώ ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο. Και αυτό είναι γραμμένο στη συμφωνία μας με την Οξφόρδη».

– Γιατί δεσμευτήκατε για 300 εκατ. δόσεις με την ΕΕ εάν γνωρίζατε πόσο δύσκολα θα τηρήσετε αυτή τη δέσμευσή σας;

«Να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει δέσμευση με την ΕΕ. Στο συμβόλαιό μας αναφέρεται ρητώς: “θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν”. Τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φόρμουλα στο συμβόλαιο διότι η ΕΕ ήθελε να έχει τις ίδιες ποσότητες παραγωγής με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι υπογραφές μπήκαν τρείς μήνες αργότερα. Ετσι, εμείς στην AstraZeneca είπαμε: σύμφωνοι, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, δεν μπορούν να δεσμευτούμε νομικά [στο συμβόλαιο], αλλά δεσμευόμαστε [αναλαμβάνουμε την υποχρέωση] να κάνουμε το καλύτερο. Διότι ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο».

– Επομένως η συμφωνία με την ΕΕ αναφέρει μόνο ότι αναλαμβάνεται- χωρίς άκαμπτες συμβατικές υποχρεώσεις την παράδοση των δόσεων

«Ακριβώς»

– Γιατί δεν μεταφέρετε μέρος των εμβολίων από την Βρετανία στην ΕΕ

«Η συμφωνία με την κυβέρνηση Τζόνσον έγινε τρεις μήνες πριν από αυτή με την ΕΕ και τότε η βρετανική κυβέρνηση ήθελε “προτεραιότητα” για τις δόσεις που παρασκευάζονται στη χώρα της. Από την άλλη, η συμφωνία που υπογράψαμε με την ΕΕ αναφέρει ότι ευρωπαϊκά αποθέματα μπορούν να μεταφερθούν από τη Βρετανία ως δεύτερη επιλογή. Η Βρετανία εμβολιάζει πολύ γρήγορα, περίπου 2,5 εκατομμύρια την εβδομάδα ή 500.000 την ημέρα. Οταν επιτευχθεί εκεί ο στόχος τότε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εκεί εγκαταστάσεις για να προμηθεύσουμε και την ΕΕ».

– Για τα δημοσιεύματα των Γερμανικών εφημερίδων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κάτω του 10% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Τι να πώ; Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός. Είναι εντελώς λάθος. Τόσες χώρες έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο μας. Δεν θα το έκαναν εάν ίσχυε αυτό. Αποτελεσματικότητα 8% μεταξύ των ηλικιωμένων; Πολιτικοί ελιγμοί; Δεν ξέρω. Φυσικά όπως και οι μάσκες και τα τεστ, έτσι και τα εμβόλια έχουν γίνει πολιτικά εργαλεία»

– Επομένως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους όπως και στους νεώτερους;

«Έχουμε περιορισμένα δεδομένα αποτελεσματικότητα για τον πιο μεγάλο σε ηλικία πληθυσμό. Οι δοκιμές έγιναν από την Οξφόρδη και εκεί δεν κάνουν δοκιμές σε ηλικιωμένους εάν δεν έχουν πρώτα σίγουρα δεδομένα από τις μικρότερες ηλικίες. Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από άλλες χώρες, διαπιστώσαμε μια υψηλή αντίδραση αντισωμάτων ακόμα και στους ηλικιωμένους. Ωστόσο το πιο σημαντικό τώρα γι αυτούς είναι να αποφύγουν πρώτα από όλα τον θάνατο, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τις σοβαρές επιπτώσεις του Covid και με αυτή την έννοια το εμβόλιο μας προστατεύει τους άνω των 50 και των 60».

Efsyn.gr