Αλ.Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλ.Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους / 25 View / 10/04/2017

«Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής Ευρώπης, με ένα ουσιαστικό κοινωνικό πυλώνα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση για το ζήτημα του χρέους ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην οικονομία το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας υπογράμμισε πως τους κανόνες πρέπει να τους τηρούμε όλοι. Τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων, προσέθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση ξεπερνώντας τις ανισότητες στο εσωτερικό της και σημείωσε πως στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διάσκεψη, μετά τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισπανό πρωθυπουργό για τη φιλοξενία σε μία πρωτοβουλία σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και την παρουσία του Νότου στην Ευρώπη.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου.Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε.

«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία.Έχουμε καταφέρει από το 20016 να πιάσουμε τους στόχους για το ‘18. Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος.Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την προσφυγική κρίση για τις εξελίξεις στη Συρία και για το Κυπριακό. Για τη Συρία έχουμε όλοι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι χώρες του νότου. Πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή ένωση πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή.

»Ο νότος της Ευρώπης μπόλιασε την ευρωπαϊκή σκέψη για το παρόν και για το μέλλον της. Ο Θερβάντες που πολέμησε στη χώρα μου στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που είχε πει ότι« αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις των κόσμο έτσι όπως είναι και ότι όπως θα έπρεπε να είναι. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.