Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές για το Ταμείο Ανάκαμψης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές για το Ταμείο Ανάκαμψης / 4 View / 15/07/2020

Οι ισχυρές αντιρρήσεις της «τετράδας των ολιγαρκών» (frugal four), όπως αυτοαποκαλούνται η τετράδα συν ένας, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, και Φινλανδία για τα ποσά, τη διάρκεια, τη σύνθεση αλλά και τον ισχυρό έλεγχο που επιθυμούν να έχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ –προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– να εμφανίζεται αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμβιβασμό ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ (17-18 Ιουλίου 2020).

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση της ισχυρής κυρίας της Ευρώπης με τον Ισπανό πρωθυπουργό αναγνωρίστηκε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της ΕΕ. Ο ισπανός ηγέτης έκανε λόγο για «ιστορική αποστολή» της ΕΕ και ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις εντός Ιουλίου.

«Το επιθυμητό θα ήταν να έχουμε γρήγορα αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε επιτυχία την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο χρόνος πιέζει», τόνισε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την πρόταση που τους έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις που πρέπει να συγκεραστούν, παραδέχθηκε η καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια πηγαίνει στις Βρυξέλλες «με σημαντικό απόθεμα προθυμίας για συμβιβασμό».

Ο Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου χτυπήθηκε σκληρά από τον κορονοϊό και ελπίζει να λάβει γενναία οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, υπογράμμισε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ενώ η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα χρειαστεί δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα