Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της κατέθεσε στην Ε.Ε. η AstraZeneca

by/ 0 Comments / 7 View / 13/01/2021

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε την αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19. Αν εγκριθεί, όπως αναμένεται, θα είναι το τρίτο εμβόλιο που έχει στο οπλοστάσιό της η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη νόσησης από τον νέο κορονοϊό.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς.

Η γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, ο οποίος διευκρινίζει ότι κατά τη συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάστηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Επιπλέον, αναφέρει, ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.

Με ικανοποίηση ανακοίνωσε την είδηση και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αίτηση της Astra Zeneca, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι η απόφαση θα ληφθεί το ταχύτερο.

Στο δικό της μήνυμα μέσω Twitter, ανέφερε ότι «η αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο #COVID19 από την AstraZeneca προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σήμερα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε πιο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Θα ακολουθήσει ταχεία αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας».

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσφέρει αποτελεσματικότητα που σύμφωνα με τους επιστήμονες φτάνει έως και 90%, ενώ το βασικό πλεονέκτημά του είναι η ευκολία στη συντήρηση και τη μετάφορά του, καθώς και το συγκριτικά χαμηλό κόστος του. Το εμβόλιο της AstraZeneca ήδη χορηγείται στη Βρετανία και την Ινδία.

Στις 6 Ιανουαρίου η ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Moderna, ενώ από τις 21 Δεκεμβρίου έχει εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech, με το οποίο έχουν ξεκινήσει -εν μέσω κατακραυγής για τις μεγάλες καθυστερήσεις και το μπάχαλο με τις προμήθειες που διέψευσαν την αρχική αισιοδοξία για σχετικά ταχεία επίτευξη ανοσίας- οι εμβολιαστικές εκστρατείες στην Ε.Ε.

Efsyn.gr