Έρευνα «OpenLux»: Το Λουξεμβούργο παραμένει φορολογικός παράδεισος

by/ 0 Comments / 5 View / 08/02/2021

Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο φοροαποφυγής Lux Leaks στο Λουξεμβούργο και καθώς φαίνεται λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ομάδα δημοσιογράφων των εφημερίδων Süddeutsche Zeitung, Le Monde και του έργου Organized Crime and Corruption Reporting Project έδωσαν στο φως νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία η χώρα παραμένει φορολογικός παράδεισος με ελλείψεις στις πολιτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πρόκειται για την έρευνα «OpenLux», η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών του Λουξεμβούργου είναι καθαρά χρηματοοικονομικές συμμετοχές ή οι λεγόμενες εταιρείες τύπου shell (κέλυφος) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ν αποφύγουν τη φορολογηση οι ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με την πρόκειται για ετααιρείες-φαντάσματα, χωρίς γραφεία ή υπαλλήλους, που δημιουργήθηκαν από δισεκατομμυριούχους, πολυεθνικές, αθλητές, καλλιτέχνες, υψηλόβαθμους πολιτικούς και ακόμη και βασιλικές οικογένειες, αλλά και πολυεθνικές (όπως οι LVMH, Kering, KFC, Amazon κ.λπ.).

Η έρευνα OpenLux αποκαλύπτει ότι κεφάλαια αμφιβόλου προέλευσης, προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες ή που συνδέονται με εγκληματίες, έχουν κρυφτεί στο Λουξεμβούργο. Υπάρχουν εταιρείες shell που συνδέονται με την ιταλική μαφία «Ndrangheta και τον ρωσικό υπόκοσμο. Επίσης, η Λίγκα του Βορρά, το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, φέρεται να έχει κεφάλαια εκεί, ενώ εκεί φαίνεται να κρύβουν χρήματα στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τα οποία ενδέχεται να συνδέονται με ύποπτη διαχείριση δημοσίων συμβάσεων, αναφέρεται στην έρευνα.

Αντιδρώντας στα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων, Σβεν Γκίγκολντ, σχολίασε ότι «το φορολογικό καταφύγιο του Λουξεμβούργου συνεχίζει να ανθεί».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανέβασε με μορφή «χάκινγκ» δελτίο Τύπου στο www.openlux.lu στο οποίο σημειώνει ότι «απορρίπτει τους αβάσιμους ισχυρισμούς» σχετικά με «την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου και το χρηματοοικονομικό του κέντρο» και πρόσθεσε ότι «το Λουξεμβούργο συμμορφώνεται πλήρως και συμμορφώνεται με όλους τους κοινοτικούς και διεθνείς κανονισμούς και τα πρότυπα διαφάνειας». Επίσης, σημειώνει ότι έχει δώσει απαντήσεις σε όλα όσα ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας από τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Efsyn.gr