Έκκληση Μέρκελ για στήριξη του νόμου περί ενιαίων μέτρων του λοκντάουν στα κρατίδια

by/ 0 Comments / 0 View / 16/04/2021

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να υπερψηφίσουν νόμο που θα επιβάλλει ένα «φρένο κινδύνου» (γενικό λοκντάουν) σε εθνικό επίπεδο, την ώρα που η εξάπλωση του κορονοϊού επιταχύνεται, λέγοντας ότι αυτό επιβάλλεται προκειμένου να εμποδίσει το σύστημα υγείας της χώρας από το να «γονατίσει». «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πολύ σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά» τόνισε στη βουλή, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Χρειάζεται να βάλουμε φρένο στο τρίτο κύμα της πανδημίας…και για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να συνδυάσουμε καλύτερα τη δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, απ’ ό,τι μέχρι σήμερα».

Η ψήφιση του νόμου αποτελεί μια δύσκολη μάχη για τη Μέρκελ, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις διστάζουν να παραχωρήσουν οποιαδήποτε εξουσιοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.  Χρειάζεται έγκριση όχι μόνο από την Κάτω Βουλή, στην οποία μίλησε την Μέρκελ την Παρασκευή, αλλά και από την Άνω Βουλή.

Η ομιλία στο κοινοβούλιο γίνεται καθώς η χώρα κατέγραφε νέο ρεκόρ με 25.831 κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο και 247 θανάτους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το γενικό λοκντάουν που προτείνεται θα εφαρμοστεί σε περιοχές με περισσότερα από εκατό νέα κρούσματα εβδομαδιαίως ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους. Θα επιβάλει την εφαρμογή ενός ενιαίου συνόλου κανόνων που θα εφαρμόζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κάτι που συνεπάγεται το κλείσιμο καταστημάτων, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, τα όρια στις προσωπικές επαφές και τις νυχτερινές ώρες κυκλοφορίας.  Επιδιώκει να τερματίσει το συνονθύλευμα μέτρων που έχουν χαρακτηρίσει την πανδημική αντίδραση σε 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Στη Γερμανία, τα μέτρα λοκντάουν αποφασίζονται σε τοπικό επίπεδο και πολλοί έχουν εκφράσει απογοήτευση και σύγχυση τους τελευταίους μήνες, καθώς οι κυβερνήτες ερμήνευσαν τους κανόνες που συμφωνήθηκαν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με διαφορετικούς τρόπους, παρά το ότι έχουν παρόμοια ποσοστά μόλυνσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα κράτη θα είναι ελεύθερα να θεσπίζουν πιο ευέλικτους κανόνες σε περιοχές με λιγότερες από 100 νέες περιπτώσεις κάθε εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους. Επί του παρόντος, η Γερμανία σε εθνικό επίπεδο υπερβαίνει τις 160 περιπτώσεις κάθε εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους.

«Οι γιατροί εντατικής θεραπείας απευθύνουν το ένα μετά το άλλο κάλεσμα για βοήθεια. Ποιοι είμαστε αν αφήσουμε αυτές τις εκκλήσεις αναπάντητες; “ αναρωτήθηκε η Μέρκελ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες μόνες.»
Η Κάτω Βουλή αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει και η Άνω Βουλή.
Πηγή: Associated Press