Delivery από παναμέζικη off shore με άγνωστους αποδέκτες

by/ 0 Comments / 0 View / 22/09/2021

του Νίκου Μορφονιού

Όταν οι δύο Παναμέζοι πολίτες Jorge Salcedo και Cristino Guevara έβαζαν την υπογραφή τους στον 18o όροφο ενός ουρανοξύστη στην πόλη του Παναμά για να συστήσουν την Campania Holdings S.A., μάλλον δεν θα φαντάζονταν ότι μια μέρα θα δουν τα ονόματά τους στο πρωτοσέλιδο ελληνικής εφημερίδας ως ιδρυτές και χρηματοδότες τής μεγαλύτερης πλατφόρμας online delivery στην Ελλάδα, της e-food. Το ίδιο ισχύει και για τους τέσσερις Κύπριους υπηκόους διαχειριστές των δύο εταιρειών τριγωνικών σχέσεων NSC Nominees Limited και NSC Global Corporate Services LTD, αν και στην περίπτωσή τους η αφαίρεση της άδειας της τελευταίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, γιατί δεν συμμορφωνόταν με τον νόμο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαχείρισης, θα έπρεπε να τους έχει υποψιάσει.

Όπως και να ’χει, το αμείλικτο ερώτημα που απευθύνεται προς τους διευθύνοντες συμβούλους της e-food Παμίνο και Κωνσταντίνο Κυρκίνη είναι ένα: ποιοι είναι πραγματικοί ιδιοκτήτες και χρηματοδότες των off shore αυτών εταιρειών τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα η έρευνα της ΑΥΓΗΣ ως εκείνες που ίδρυσαν και χρηματοδοτούσαν την e-food μέχρι την εξαγορά της από τη γερμανική Delivery Hero;

Η υπόθεση αποκτά αναπόφευκτα και πολιτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι το όνομα του Κ. Κυρκίνη έχει εμφανιστεί στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την off shore Eternia Capital Management στις νήσους Κέυμαν, η οποία, ως γνωστόν, όπως αποκάλυψε η δημοποίηση των Paradise Papers, άνηκε κατά 50% στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Η ιστορία όμως έχει κι άλλους «δράκους», καθώς η ίδια παναμέζικη off shore Campania Holdings ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες και στο μετοχικό κεφαλαίο της Taxibeat, αναδεικνύοντας την έντονη δραστηριότητα των πασπαλισμένων με χρυσόσκονη καινοτόμων start ups στον κόσμο των off shore εταιρειών, η ίδρυση των οποίων, αν και δεν αποτελεί από μόνη της ποινική πράξη, εντούτοις έχει αποδειχθεί ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

EFOOD

Από τον Παναμά μέχρι το Λουξεμβούργο

Η έρευνα της ΑΥΓΗΣ στα μετοχικά κιτάπια της e-food αναγκάστηκε να περιπλανηθεί στα εταιρικά μητρώα του Παναμά, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου και φυσικά της Ελλάδας προκειμένου να εντοπίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις πηγές προέλευσης των χρημάτων της εταιρείας πριν την εξαγορά της από τον γερμανικό κολοσσό online delivery Delivery Hero στα μέσα του 2015.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία λοιπόν που εμφανίζεται αρχικά στο ελληνικό ΓΕΜΗ είναι η Online Delivery A.E., η οποία εγγράφεται στις 25.10.2013, με πρόεδρο και αντιπρόεδρο του πρώτου Δ.Σ. τους Παμίνο και Κωνσταντίνο Κυρκίνη αντίστοιχα.  Όλο το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όμως, όπως αναφέρεται στο έγγραφο σύστασής της που είναι καταχωρημένο στο ΓΕΜΗ, εισφέρει η εξωχώρια κυπριακή εταιρεία OFD Online Food Delivery Services Limited αποτελώντας τη μητρική τής ελληνικής e-food και χρηματοδοτώντας αυτή με το ποσό αρχικά των 24.000 ευρώ.

Η ΑΥΓΗ αναζήτησε τη μητρική εταιρεία στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου διαπιστώνοντας ότι ιδρύθηκε το 2011 και διαθέτει δύο μετόχους – ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας, την παναμέζικη Campania Holdings και την κυπριακή NSC Nominees.

Αρχικά, από την έρευνά μας στο μητρώο εταιρειών του Παναμά προέκυψε ότι την εν λόγω off shore έχουν ιδρύσει δύο Παναμέζοι πολίτες (sic), οι Jorge Salcedo και Cristino Guevara, με διαμεσολαβήτρια τη διεθνή δικηγορική / νομική εταιρεία του Παναμά GERLI & CO, που ειδικεύεται στη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση υπεράκτιων εταιρειών. Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για αχυράνθρωπους που εμφανίζονται ως μπροστάρηδες, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία στην έρευνα των off shore, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γνώση των πραγματικών ιδιοκτητών και τις πηγές προέλευσης των κεφαλαίων, με την πασίγνωστη έρευνα των Panama Papers να έχει φέρει όσο ποτέ άλλοτε το συστημικό αυτό πρόβλημα στην επιφάνεια.

Το όνομα της Campania Holdings όμως χτύπησε και ακόμη ένα «καμπανάκι» από παλιότερη έρευνα της ΑΥΓΗΣ, που αφορά μια άλλη ελληνική start up πριν εξαγοραστεί κι αυτή από τον γερμανικό κολοσσό της Daimler στις αρχές του 2017. Πρόκειται φυσικά για τη γνωστή Taxibeat (νυν beat), με την οποία είχαμε ασχοληθεί επισταμένως το 2017 και 2018 αποκαλύπτοντας τη χρηματοδότησή της από off shore και άλλες ανώνυμες πηγές ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, λοιπόν, είχαμε συναντήσει την ίδια πάλι παναμέζικη Campania Holdings, η οποία, όπως είχαμε αποκαλύψει, κάποια στιγμή μεταβίβασε τις μετοχές της στην κυπριακή ADSI New Ideas LTD (κρατήστε αυτό το όνομα…), που με βάση την έρευνά μας άνηκε σε στενά συγγενικά πρόσωπα του Απόστολου Αποστολάκη, ενός από τους πλέον διάσημους  Έλληνες entrepreneurs και venture capital επενδυτές, ο οποίος ήταν διευθυντής έως τον Φεβρουάριο του 2017 μαζί με τον Νικόλαο Δανδράκη της Taxibeat.

Το όνομα του Α. Αποστολάκη φιγούραρε σε δημοσιεύματα μαζί με εκείνο του Π. Κυρκίνη ως εκ των ιδρυτών και δημιουργών της e-food, ωστόσο η ενδελεχής σημερινή έρευνά μας δεν τον εντόπισε σε κανένα εταιρικό δεδομένο σε σχέση με την e-food.

avgi.gr