450 πρόσφυγες διέσωσε η Sea-Watch το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων

by/ 0 Comments / 1 View / 27/12/2021

Ένα βρέφος και μία έγκυος μεταξύ των διασωθέντων πάνω στο πλοίο • Το ναυάγιο ανοιχτά της Φολεγάνδρου είναι ίσως το πιο θανατηφόρο φέτος στο Αιγαίο

Σχεδόν 450 πρόσφυγες επιβαίνουν πλέον στο πλοίο της γερμανικής Sea-Watch 3, που ανακοίνωσε χθες ότι εθελοντές της διέσωσαν 96 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια ετοιμόγεννη, εκτελώντας την πέμπτη τους αποστολή μέσα σε τρεις ημέρες. Το μικρότερο παιδί πάνω στο πλοίο είναι δύο εβδομάδων.

Οι ακτοφυλακές στην Τυνησία, στην Ιταλία όπως και στην χώρα μας ανέφεραν επιτυχημένες αποστολές διάσωσης. Ωστόσο, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, 30 εκ των οποίων στο Αιγαίο μέσα σε τέσσερα 24ωρα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η τραγωδία της περασμένης Τρίτης ανοιχτά της Φολεγάνδρου ήταν ίσως το πιο θανατηφόρο ναυάγιο φέτος στο ελληνικό πέλαγος.

Η γειτονική χώρα ανακοίνωσε χθες ότι έπειτα από επιχείρηση έρευνας δύο ημερών, εντόπισε πλεούμενο με μετανάστες όχι μακριά από τις ακτές του Κροτόνε, στη νότια Ιταλία, και διέσωσε 27 ανθρώπους. Όμως, ακόμα 28 πτώματα βρέθηκαν στις ακτές της Λιβύης την Κυριακή.

Τα κάθε άλλο παρά αξιόπλοα συχνά πλεούμενα στα οποία επιβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λιβύη και την Τυνησία τις περισσότερες φορές κατευθύνονται προς τη Λαμπεντούζα λόγω της εγγύτητας του ιταλικού μικρού νησιού στις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο φέτος πέθαναν πάνω από 1.500 άνθρωποι, που επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, ενώ από το 2014 οι θάνατοι υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 23.150.

efsyn.gr