by/ 0 Comments / 0 View / 25/10/2021

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο νόμου ευνοεί τη μετατροπή των αδειών παραγωγού σε άδειες πωλητή, εκτοπίζοντας τους αγρότες-καλλιεργητές και μετατρέποντας τις λαϊκές αγορές σε αμιγώς εμπορικές.

Διόλου δεν πείθονται οι παραγωγοί-πωλητές των λαϊκών αγορών από τους ισχυρισμούς του Αδωνη Γεωργιάδη ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται… είναι για το καλό τους. Η σημερινή πανελλαδική απεργία στις λαϊκές αγορές, με συλλαλητήριο στις 12.00 στο Σύνταγμα, φιλοδοξεί να δώσει μαζική μετωπική απάντηση σε ένα νομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλες πριν καν κατατεθεί στη Βουλή, αποσύρθηκε και επανήλθε, ενώ συνάντησε αντιδράσεις ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη.

Για «διάλυση και μαρασμό των λαϊκών αγορών» κάνουν λόγο οι οχτώ ομοσπονδίες από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στη Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας και καλούν σε κινητοποιήσεις. Οσοι αντιδρούν στο σχέδιο νόμου υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ευνοεί τη μετατροπή των αδειών παραγωγού σε άδειες πωλητή εκτοπίζοντας τους αγρότες-καλλιεργητές και μετατρέποντας τις λαϊκές αγορές σε αμιγώς εμπορικές.

Μια άλλη διαφωνία είναι η υποχρεωτική καταγραφή της ακριβούς ποσότητας, του είδους και της τιμής των εμπορευμάτων κάθε πρωί, πριν από τις 08.00, στην πλατφόρμα e-katanalotis στα πρότυπα των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Δηλαδή ενόσω είμαστε από τα χαράματα στον δρόμο, προσπαθούμε να στήσουμε τους πάγκους μας, με κρύο, βροχή, αέρα, πρέπει ταυτόχρονα να ψάχνουμε σύνδεση ίντερνετ με τάμπλετ να δηλώνουμε ποσότητες;

Αν ήμασταν σε γραφείο, όπως τα μαγαζιά, να τα γράφαμε κάθε μέρα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο προσωρινός πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας των Λαϊκών Αγορών, Αγγελος Δερετζής. Στο επιχείρημα ότι ο e-katanalotis ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό και τον έλεγχο των τιμών, όπως είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο κ. Δερετζής απαντά ότι «στις λαϊκές αυτό δεν ισχύει. Είμαστε 100 πωλητές δίπλα δίπλα και σκοτωνόμαστε ποιος θα πουλήσει πιο φτηνά. Μεγαλύτερη διαφάνεια από αυτό δεν υπάρχει. Δηλαδή θα μπαίνει κάθε πρωί η γιαγιά στο ίντερνετ να δει ποια λαϊκή έχει πιο φτηνό το αγγούρι και θα πάει σε άλλη λαϊκή, μακριά από τη γειτονιά της ή ακόμα και σε άλλη πόλη, όταν είναι στην επαρχία; Οχι μόνο η γιαγιά, ούτε ο νέος δεν θα το κάνει. Ασε που σ’ εμάς οι τιμές αλλάζουν κάθε μισή ώρα προς τα κάτω. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Υπογραφές «νομιμοφροσύνης» μέσω εταιρείας σεκιούριτι

Σε σοβαρότατες καταγγελίες για διασπαστικές και οριακά παράνομες και εκβιαστικές ενέργειες εκ μέρους σωματείου επαγγελματιών προέβη η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η Ομοσπονδία κατήγγειλε ότι το Σάββατο στη λαϊκή αγορά της πλατείας Αττικής υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι συνέλεγαν στοιχεία παραγωγών, ζητώντας τους να υπογράψουν ότι στηρίζουν το νομοσχέδιο και τη ρύθμιση που μετατρέπει τις άδειες παραγωγού σε επαγγελματικές.

Το φαινόμενο σημειώθηκε και σε άλλες λαϊκές, με τους καταγγέλλοντες να θέτουν ζήτημα νομιμότητας αλλά και σκοπιμότητας της κίνησης πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητώντας να πάρει θέσει ο υπουργός Ανάπτυξης και καταδικάζοντας την ενέργεια. Είναι γνωστό ότι το νομοσχέδιο στηρίζει η ομοσπονδία πωλητών ΠΟΣΠΛΑ, η οποία καλεί σε απεργοσπασία σήμερα.

efsyn.gr