Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν έχει ζωή πίσω στο Πακιστάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν έχει ζωή πίσω στο Πακιστάν / 27 View / 24/07/2020

Ευρύτατη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον εμβληματικό πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, ο οποίος απειλείται άμεσα με απέλαση πίσω στο Πακιστάν, όπου καταζητείται ως άκρως επικίνδυνος.

H φωτογραφία και το όνομα του Τζαβέντ Ασλάμ βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της πακιστανικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα ουρντού και στα αγγλικά, με τη σημείωση ότι πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο καταζητούμενο Πακιστανό σε ελληνικό έδαφος.

 

Οπως ακούστηκε χθες στην ΕΣΗΕΑ σε εκδήλωση στήριξης του αιτήματός του για άσυλο, που εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό στις 4 Αυγούστου, ο μαχητικός πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας η Ενότητα ήρθε στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια μετανάστης από το Πακιστάν.

 

Αλλά στην πορεία απέκτησε τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα: οι αγώνες του για την αποκάλυψη της απαγωγής 28 Πακιστανών στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και πιο πρόσφατα για τον τερματισμό της διαφθοράς στην πακιστανική πρεσβεία τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με διώξεις από το Πακιστάν.

Από το 2005 έχει στερηθεί το διαβατήριό του και υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια να ανανεώσει την άδεια διαμονής, που έληξε το 2019. Αν δεν αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, τον περιμένουν απέλαση και διώξεις.

«Γιατί δεν θέλω να πάω στο Πακιστάν; Γιατί δεν θέλω να χάσω τη ζωή μου. Θέλω να είμαι ζωντανός, θέλω να είμαι δημιουργικός, θέλω να τρέχω, θέλω να κάνω αρκετά για τους εργάτες. Γι’ αυτό ποτέ δεν κάθομαι σπίτι, πάντα θέλω να τρέχω για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για όλους τους εργάτες, για όλους τους ανθρώπους» είπε χθες αφοπλιστικά ο ίδιος.

Την αμέριστη στήριξή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι από ένα εντυπωσιακό σε εύρος φάσμα πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Σημείωσαν τον ρόλο του στην αποκάλυψη της απαγωγής των Πακιστανών το 2005, στην κορύφωση του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας των ΗΠΑ σε συνεργασία με την τότε πακιστανική κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ.

Μίλησαν επίσης για τη συνέχιση της εκστρατείας της πακιστανικής πρεσβείας εναντίον του πριν από δύο χρόνια, όταν ο Τζαβέντ Ασλάμ είχε πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις για να τερματιστούν οι υπόγειες οικονομικές απαιτήσεις ανώτατων στελεχών της πρεσβείας από Πακιστανούς που ήθελαν να εκδώσουν έγγραφα.

Αναφέρθηκαν με τα πιο θερμά λόγια στους αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του για την τιμωρία των φασιστών δραστών της ρατσιστικής δολοφονίας του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν, για τη μη συγκάλυψη των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον Πακιστανών μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, στον Ασπρόπυργο και αλλού, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, στη δίκη της οποίας κατέθεσε μάρτυρας, ενώ ο Πακιστανός πρέσβης συναντούσε στο γραφείο του τον φίρερ Νίκο Μιχαλολιάκο και σε εκδηλώσεις της πρεσβείας συμμετείχε ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Εξήραν επίσης τη μαχητική του στάση στο πλευρό του συνδικαλιστικού κινήματος σε εμβληματικές εργατικές κινητοποιήσεις όπως στο εργοστάσιο Ανακύκλωση Α.Ε. και τους Μύλους Γεωργίου, αλλά και για τη βοήθεια που προσέφερε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας στις πλημμύρες στη Μάνδρα και στην πυρκαγιά στο Μάτι.

«Ο Τζαβέντ δικαιούται άσυλο και απαιτούμε να κριθεί όχι με γεωπολιτικές επιρροές, όχι με σκοπιμότητες, αλλά αυστηρά με το γράμμα του νόμου. Εχουμε αυτοπεποίθηση πως θα πείσουμε τους δικαστές ότι κάθε λέξη της συνθήκης της Γενεύης είναι υπέρ του» σημείωσε η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Το κράτος του Πακιστάν τον ζητά για να δικαστεί για υποτιθέμενα εγκλήματα του 2005-2006 με ένταλμα έκδοσης που απέρριψε ο Αρειος Πάγος το 2007. Παρ’όλο που είναι ανενεργό, το ένταλμα επανέρχεται συνεχώς και υπάρχει στην ιστοσελίδα της πρεσβείας. Η Υπηρεσία Ασύλου έκανε λάθος, εκτιμούμε ότι στον δεύτερο βαθμό οι Επιτροπές Προσφυγών θα του χορηγήσουν αυτό που δικαιούται» σημείωσε ο Βασίλης Παπαδόπουλος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που ανέλαβε τη νομική υποστήριξη της υπόθεσης στον δεύτερο βαθμό.

«Τέτοιο ήταν το μένος της πακιστανικής πρεσβείας εναντίον του που έφτασε να συναντηθεί πρέσβης μουσουλμανικής χώρας με τον αρχηγό ναζιστικής συμμορίας που έκαιγε τζαμιά» σημείωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ. Υπογράμμισε ότι ο Τζαβέντ Ασλάμ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ειρηνικής συνύπαρξης και της δημοκρατίας και ότι οφείλουμε να δείξουμε στη 15χρονη κόρη του, που δεν έχει γνωρίσει άλλη χώρα από την Ελλάδα, ότι η συνύπαρξη θα συνεχιστεί.

«Η επίθεση εναντίον του με τις μεθοδεύσεις που έχουν γίνει θα είναι πισώπλατο χτύπημα στην υπόθεση του αντιφασισμού και στη δίκη της Χ.Α.» σημείωσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, ενημέρωσε ότι συντάσσεται κείμενο συμπαράστασης και ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.