1.080 απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ!

by/ 0 Comments / 1 View / 03/02/2022

Χριστίνα Κοψίνη

Καμία προοπτική για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δεν άφησε το κυνικό τελεσίγραφο των τριών υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Χωρίς επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει και τον συντονισμό της όλης διαδικασίας, τα αποτελέσματα της συνάντησης δημοσιοποιήθηκαν αποκλειστικά από τις δηλώσεις του προέδρου του σωματείου και του Συνδικάτου Μετάλλου στον Νομό Φθιώτιδας, Π. Πολίτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά στο WEBradio του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. Σταϊκούρας, Σκρέκας και Χατζηδάκης ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την πώληση της ταλαιπωρημένης μεταλλουργίας και προχωρά στις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων στην εταιρεία με ταυτόχρονη απομάκρυνσή τους από τις κατοικίες που διαμένουν, ώστε οι επενδυτές να υποβάλουν τις τελικές τους προτάσεις απελευθερωμένοι από εργασιακά βάρη. Στις κατοικίες, ιδιοκτησίας της ΛΑΡΚΟ, στεγάζονται περίπου 300 οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός διενεργείται από τον Ειδικό Διαχειριστή και αφορά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, τα αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και αγροτεμαχίων. Ο δεύτερος διαγωνισμός διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι. Στη ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 55,2%, η Εθνική Τράπεζα το 33,45 και η ΔΕΗ το 11,4%. Σημειωτέον, η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΗ.

Πρόσφατα, δε, το Ευρωδικαστήριο επέβαλε εφάπαξ πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ κατά της Ελλάδας, μετά την προσφυγή της Κομισιόν, επειδή δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 160 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2008-2011, ενώ θα επιβαρυνθεί και με πρόσθετη χρηματική ποινή 4 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης συμμόρφωσης στην απόφαση. Αυτά τα πρόσφατα βάρη φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο για την επίσπευση των κυβερνητικών ανακοινώσεων της Τρίτης και την επιτάχυνση των διαγωνισμών πώλησης.

Απολύσεις και προγράμματα ΟΑΕΔ

«Από την εργασία οι εργάτες θα φύγουν συνταξιούχοι, δεν θα επιτρέψουμε απολύσεις. Εδώ θα μας βρουν. Μέσα στους χώρους όπου έχουν γίνει μέρα-νύχτα ένα με τα ντουβάρια, εδώ που έχουμε χάσει 80 συναδέλφους, είτε σε εργατικά ατυχήματα είτε εξαιτίας των επαγγελματικών ασθενειών», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα διημείφθησαν στην ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς, στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται τα εξής:

■ Oλοκλήρωση των τριών διαγωνισμών, οι οποίοι είναι στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεν έχουν καμία πρόβλεψη για διατήρηση θέσεων εργασίας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι επενδυτές θα έχουν λάβει τα σχέδια σύμβασης με στόχο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

■ Απόλυση όλων των εργαζομένων (και των εργολαβικών) και καταβολή αποζημιώσεων βάσει του νόμου 4093/2012, εφόσον τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί. Εάν δεν τελεσφορήσουν (σημειωτέον πως έχουν πάρει θέση έξι μεγάλοι επενδυτές μεταξύ των οποίων η Μυτιληναίος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η ΛΑΡΚΟ, η μοναδική βιομηχανία σιδηρονικέλιου στην Ευρώπη, θα κλείσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

■ Ενταξη των απολυμένων άνω των 55 ετών σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των δήμων μέχρι την ηλικία των 62 ετών, οπότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με την κατώτατη σύνταξη (εάν δεν έχουν 40ετή προϋπηρεσία). Για τους κάτω των 55 ετών προβλέπεται ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ βραχυχρόνιας διάρκειας.

■ Πρόσληψη τμήματος απολυμένων από τους νέους επενδυτές ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Την Παρασκευή συγκαλείται η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς της περιοχής συγκαλείται για τις 13 Φεβρουαρίου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στον δίκαιο αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων με καταβολή των οφειλομένων. Κανένας σχεδιασμός για το μέλλον της εταιρείας δεν μπορεί να εννοηθεί, αν δεν συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή», ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο βήμα ενός εγκληματικού σχεδίου που ακολούθησε τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επαναφέροντας και την πρότασή του για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας.

«Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πρόθεση είναι να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο τους επίδοξους “επενδυτές”, χωρίς να υπολογίζει τις κοινωνικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Δεν είναι το πρώτο δείγμα της κυβέρνησης που βλέπει τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους, δυόμισι χρόνια τώρα συστηματικά ξηλώνει το εργατικό δίκαιο και ρίχνει στα τάρταρα τον κόσμο της εργασίας. Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο δεν έχει καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά τους πετά έξω από τα σπίτια τους, στο δρόμο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ.

efsyn.gr