Όλα δείχνουν εμπρησμό στη δομή «One Happy family»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όλα δείχνουν εμπρησμό στη δομή «One Happy family» / 9 View / 09/03/2020

Το σενάριο του εμπρησμού φέρονται πως εξετάζουν από την Πυροσβεστική για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «One Happy family», στο Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «Στο νησί», στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συνεχίζουν την έρευνα «βλέπουν» τον εμπρησμό ως την μόνη πιθανή αιτία, καθώς όπως σημείωναν χαρακτηριστικά η δομή δε λειτουργούσε τις τελευταίες 10 με 15 μέρες λόγω του κλίματος εναντίον των ΜΚΟ που είχε δημιουργηθεί.

Οπότε θεωρούν απίθανο να προήλθε η φωτιά από συσκευές που είχαν αφεθεί αναμμένες και άλλες χρήσεις όπως αναμμένα τσιγάρα κλπ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σενάριο του εμπρησμού είναι το πιο πιθανό και για την πυρκαγιά που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στη δομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της συλλογικότητας «No Borders» εργαζόμενη της δομής αναφέρει ότι «”άγνωστοι” έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις του “One Happy Family” που παρέχει χρόνια τώρα έναν ανθρώπινο χώρο για τους πρόσφυγες που περνάνε τη μέρα τους στοιβαγμένοι στις λάσπες της Μόριας. Μέσα στον χώρο λειτουργούσε κουζίνα που έδινε χιλιάδες γεύματα καθημερινά είχε κλινική που δέχονταν δεκάδες πρόσφυγες και γίνονταν επίσης μαθήματα Αγγλικών και Ελληνικών».

Στο μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η ίδια ιστοσελίδα, οι Γερμανοί και Αυστριακοί ακροδεξιοί που είχαν κατέβει στο νησί, όχι μόνο δεν έφυγαν αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στη Μυτιλήνη να προσπαθούν να στήσουν μια προβοκάτσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι βρέθηκαν στη φωτιά στον Καρά Τεπέ, όπου ακούστηκαν να «ενημερώνουν» δημοσιογράφους διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις.

ΚΚΕ: Έντονη οσμή προβοκάτσιας

«Η νέα φωτιά σε εγκαταστάσεις ΜΚΟ, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, έχει έντονη οσμή προβοκάτσιας. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων, όπως η φωτιά εγκαταστάσεων στη Συκαμιά και τις επιθέσεις κατά εργαζομένων σε ΜΚΟ, που φανερώνουν την ύπαρξη σχεδίου το οποίο υλοποιούν με τη δράση τους ακροδεξιές ομάδες» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το κομμουνιστικό κόμμα επισημαίνει ότι «ο στόχος τους δεν είναι να σταματήσει η εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό, εφόσον η εμπλοκή τους αποτελεί επιλογή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιώνουν στις γνωστές άθλιες συνθήκες. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες απόγνωσης και εκρηκτικές καταστάσεις, ώστε να διευκολυνθούν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΕΕ και να επιβάλλουν τη δημιουργία των νέων κλειστών hot spot στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και σε ξερονήσια».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης, που ανέχεται την προβοκατόρικη και ύποπτη δράση των ακροδεξιών – ρατσιστικών ομάδων, είναι μεγάλες.

Ο σχεδιασμός να γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές της ΕΕ δεν πρέπει να περάσει. Ο λαός των νησιών μπορεί και πάλι να τον σταματήσει με την αγωνιστική του δράση, καταδικάζοντας κάθε αντιδραστική φωνή και δράση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.