Χωρίς πρωτόκολλα το άνοιγμα στον τουρισμό

by/ 0 Comments / 0 View / 14/05/2021

Στον επαγγελματισμό και στη φιλοτιμία των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο και στην ατομική ευθύνη, θα στηριχθεί για μία ακόμα χρονιά ο ελληνικός τουρισμός. Στο παρά πέντε του… πανηγυρικού ανοίγματος δεν ήξερε με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα πορευτεί το 2021, αλλά και αν θα υπάρξουν μέτρα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

 

Και στον βαθμό που είναι εφικτό, «ο καθένας κάνει τα κουμάντα του», ώστε να διαφυλάξει τη φήμη του ξενοδοχείου, της ταβέρνας, του μπαρ του -εν τέλει της χώρας- και να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στους επισκέπτες, χωρίς να ασχολείται αν στο τέλος «θα πάρει όλη τη δόξα» το επιτελικό κράτος, με ανοιχτό βέβαια το ενδεχόμενο να πέσει όλο το ανάθεμα στην… ατομική ευθύνη ή και σε κάποια κυβερνητική «Ιφιγένεια» αν δεν πάνε καλά τα πράγματα.

Την περασμένη Τετάρτη, δύο μέρες πριν από την… πρεμιέρα, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου, με ερώτησή τους έθεσαν σειρά κρίσιμων ζητητμάτων, με πρώτο αυτό των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ειδικότερα, ρώτησαν αν η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει «για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που υιοθετήθηκαν κατά την περσινή τουριστική περίοδο και βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, τόσο σε σχέση με την υποδοχή των ξένων τουριστών όσο και αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, με δεδομένη την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ, τη μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και το επίπεδο επικινδυνότητας, που το State Department έχει αξιολογήσει στο επίπεδο 4. Σε ποια ακριβώς σημεία τροποποιούνται;». Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ορισμένα από τα πρωτόκολλά χαρακτηρίζονται ανεφάρμοστα.

Αντίστοιχο ερώτημα θέτει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO&DES) καθώς λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα του τουρισμού ακόμα δεν ήταν γνωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επανέναρξη και λειτουργία σημαντικών συνεδρίων και εκδηλώσεων, ήδη προγραμματισμένων για τους επόμενους μήνες. Και την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστικοί προορισμοί (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία κ.ά.) και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα έχουν ανακοινώσει και τη συνεδριακή αγορά έχουν ενεργοποιήσει μέσω κυβερνητικών ανακοινώσεων, παρέχοντας προνόμια στους οργανωτές συνεδρίων, ενώ άλλες χώρες ήδη φιλοξενούν επιτυχημένα υβριδικά συνέδρια και εκδηλώσεις.

Ο HAPCO&DES από τις 23 Μαρτίου και αφού πρώτα μελέτησε τις πρακτικές άλλων χωρών, έχει καταθέσει στο υπουργείο Τουρισμού αναλυτική ανανεωμένη πρόταση, αλλά δεν έχει εγκριθεί. Χθες ερωτηθείς ο Χρ.Θεοχάρης για το θέμα ανέφερε ότι τα πρωτοκολλά ήταν έτοιμαν αλλά τελευταία στιγμή η επιτροπή αποφάσισε να τα ..επανεξατάσει. Φαίνεται ότι οι..φήμες περί διάστασης «επιτελικών» απόψεων είναι βάσιμες.

«Ο σύνεδρος ξοδεύει 7 φορές περισσότερο από έναν τουρίστα. Είναι πελάτης υψηλού εισοδήματος και επιπέδου και μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό. Δυστυχώς η πανδημία μάς χτύπησε στην καλύτερη περίοδο για τη χώρα μας στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού ο οποίος είχε μια ανοδική τροχιά, παρότι δεν έχουμε στην Ελλάδα μεγάλες συνεδριακές αίθουσες, ούτε καμία βοήθεια από το κράτος να διεκδικήσουμε δουλειές στο εξωτερικό», επισήμανε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της ΗAPCO Ειρήνη Τόλη.

Παίζει άμυνα ο Θεοχάρης

Η αποτύπωση του φόβου και της αγωνίας στο πρόσωπο του Χάρη Θεοχάρη σχεδόν «έσβησε» τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο που επιλέχτηκε για φόντο του φετινού ανοίγματος του τουρισμού υπό τον τίτλο «Ανοίγουμε πανιά – Ελληνικός Τουρισμός 2021 με ασφάλεια». Φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να αφήσει μόνο του τον υπουργό Τουρισμό, καθώς οι προσδοκίες έχουν χαμηλώσει αισθητά σε σχέση με πριν από λίγους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χάρης Θεοχάρης αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση των στόχων για τη φετινή σεζόν. Οι μόνοι ξεκάθαροι στόχοι στους οποίους αναφέρθηκε ήταν αυτός της ποιότητας και της ασφάλειας καθώς και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

«Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες βελτιώνουμε σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς» είπε ο Χάρης Θεοχάρης. Αυτές είναι:

1. Πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα (PLF, πιστοποιητικό εμβολιασμού, Green Pass κ.ά.).
2. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test.
3. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάσει των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
4. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό.
5. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια.

Ξέχασαν τον εσωτερικό τουρισμό

Τα μεγαλεπήβολα, όπως τα χαρακτηρίζουν οι 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα του εξωτερικού φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερες προβλέψεις για τον εσωτερικό τουρισμό. Στην ερώτηση που κατέθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θυμίζουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση ψήφισε την παράταση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για το έτος 2021, χωρίς να έχει δώσει καμιά περαιτέρω ενίσχυση από πέρσι.

Οι βουλευτές λοιπόν ρωτάνε αν θα εκδοθεί εγκαίρως η απαιτούμενη ΚΥΑ που θα καθορίζει προϋποθέσεις, διαδικασίες, όρους, διαχείριση κ.λπ. του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», αν θα επικαιροποιηθεί και πόσα χρήματα θα διατεθούν συνολικά. Επίσης, ποια είναι τα συγκριτικά στοιχεία του προγράμματος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι Ελληνες πολίτες, με τη βαριά οικονομική κρίση να επικρέμαται, ζητούν την έγκαιρη ενεργοποίηση του προγράμματος, ώστε να χαρούν και αυτοί τις διακοπές τους στη χώρα σε υγειονομικά ασφαλές πλαίσιο», τονίζουν οι βουλευτές.

Efsyn.gr