Χωρίς νερό χωριά του Μεσολογγίου

by/ 0 Comments / 1 View / 09/02/2022

Ζουν περικυκλωμένοι από τα νερά του Αχελώου, αλλά από την περασμένη Δευτέρα οι βρύσες των σπιτιών τους στράγγιξαν λόγω χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και σπουδής της ιδιωτικής επιχείρησης που ηλεκτροδοτεί τα αντλιοστάσια.

Πρόκειται για τους σχεδόν 10.000 κατοίκους διαφόρων περιοχών δυτικά του Αιτωλικού και συγκεκριμένα των χωριών Κατοχή, Πεντάλοφο, Γουριά, Λεσίνι και Κεφαλόβρυσο που υπάγονται στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης (ΔΕΥΑΜ) της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, η οποία, όπως και πολλές άλλες ΔΕΥΑ, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα συγκεκριμένα χωριά είναι σκορπισμένα στις εκβολές του Αχελώου ενώ ειδικά το Κεφαλόβρυσο φημίζεται από χρόνια για την ποιότητα των τρεχούμενων νερών και των πηγών στις οποίες οι διερχόμενοι σταματούσαν για να γεμίσουν τα δοχεία τους.

Αναγνώστες της «Εφ.Συν.» που κατοικούν στην περιοχή τηλεφώνησαν αγανακτισμένοι για το πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά τη Δευτέρα το μεσημέρι, κατευθύνοντας τα βέλη κυρίως στον Δήμο Μεσολογγίου που έτσι απροειδοποίητα τους άφησε χωρίς το βασικό αυτό αγαθό. «Πηγαίνω στο ποτάμι και μαζεύω νερό με το μπιτόνι για πλύσιμο και καθαριότητα, αλλά αυτό μπορώ να το κάνω εγώ που είμαι νέος και μένω μόνος», μας λέει ο Δημήτρης. «Για φαγητό και τη δίψα τα καταφέρνω με εμφιαλωμένα, αλλά αυτό δεν θα ήταν εύκολο εάν στο σπίτι υπήρχαν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι», προσθέτει: «Τώρα ακούμε ότι θα κοπεί και σε άλλα χωριά προς το Νεοχώρι. Τηλεφωνούμε στον δήμο και δεν ξέρουν να μας πούνε τι θα γίνει…».

Μας πώς είναι δυνατόν μια περιοχή που στέλνει νερό έως και στην Αθήνα να αφήνει τους κατοίκους της χωρίς ύδρευση στο σπίτι, ρωτάμε τον Κώστα Λύρο, δήμαρχο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Μιλά για συσσωρευμένα προβλήματα και χρέη της ΔΕΥΑΜ, αλλά ρίχνει ευθύνες και στην εταιρεία Volterra που δίνει ρεύμα στα αντλιοστάσια: «Τους είχαμε πει ότι κάνουμε ενέργειες για να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα, βγάλαμε κονδύλια από τον δήμο για να πληρώσουμε έναντι, αλλά η εταιρεία πήγε και έκοψε το ρεύμα στο αντλιοστάσιο που στέλνει νερό στα συγκεκριμένα χωριά», λέει ο κ. Λύρος.

Γιατί όμως μια δημοτική επιχείρηση να ηλεκτροδοτείται από ιδιωτική εταιρεία παροχής ενέργειας και όχι από τη ΔΕΗ; Εδώ, ο Κ. Λύρος ρίχνει τις ευθύνες στον προκάτοχό του Νίκο Καραπάνο, λέγοντας ότι εκείνος αποφάσισε να φύγει η ΔΕΥΑΜ από τη ΔΕΗ, παγώνοντας χρέος 3,5 εκατομμυρίων. Ομως, ο πρώην αντιδήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος καταγγέλλει τον νυν δήμαρχο για διαχειριστική ανεπάρκεια και ζητά άμεση ενημέρωση καθώς υπάρχει η απειλή μετά τα χωριά στην περιοχή των Οινιάδων να «τιμωρηθεί» και κάποια άλλη δημοτική ενότητα.

Ωστόσο, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι είχαν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες και ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσει η είσπραξη των οφειλών μέσω της Εφορίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜ, «παρά τις εκκλήσεις της, τις ενημερώσεις, τις διακοπές, τους πολύμηνους διακανονισμούς και το ίδιο τιμολόγιο που εφαρμόζει από το έτος 2007, δεν κατόρθωσε να εισπράξει το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών των καταναλωτών, ώστε να καλύπτει το λειτουργικό της κόστος και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία. Αντ’ αυτού οι οφειλές των καταναλωτών εκτοξεύθηκαν περίπου στα 11.000.000 € και η Πολιτεία από το 2013 δεν ικανοποίησε το αίτημά μας, όπως αντίθετα έγινε με πολλές άλλες ΔΕΥΑ, να εντάξει και τη δική μας στη διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων».

efsyn.gr