Φυλακές στο έλεος του κορονοϊού

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φυλακές στο έλεος του κορονοϊού / 7 View / 11/11/2020

«ΒΟΗΘΕΙΑ! Από όλους εσάς εκεί έξω. Μας θεωρούν σκουπίδια. Κάναμε ένα αμάρτημα και δεχόμαστε την τιμωρία μας. Αλλά για να μην υψώσουν φωνή οι κρατούμενοι κάνουν πεσίματα για να βρουν κανένα κινητό, ενώ εδώ και τρεις μήνες έχουν κόψει άδειες, επισκεπτήρια και βρίσκουν μαχαίρια, αλλά το κρέας, τα φρούτα κ.ά. μας αφήνουν να τα αγοράζουμε. Πώς θα το κόψουμε, με τα δόντια;

Κρατούμενοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και βουλευτές αγωνιούν αλλά το υπουργείο «διαψεύδει»

Ολα αυτά τα πεσίματα γίνονται μόλις πάει μια επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥπΠροΠο και στην κυρία Νικολάου.

Στο πρώτο κύμα στείλατε δύο μπετόνια χλωρίνη και ένα καθαριστικό για κάθε μία ακτίνα ενώ η χώρα είχε (100 κρούσματα δύο νεκρούς και 80 σε ΜΕΘ) Τώρα τι; Απλά ΤΙΠΟΤΑ, να πεθάνουν τα σκουλήκια οι κακοί άνθρωποι να ξεβρομίσουμε.

Είχατε πει κυρία Νικολάου ότι έχετε σχέδιο όταν βρεθεί έστω και ένα κρούσμα θα το ενεργοποιούσατε. Τώρα έχει στα Διαβατά 60 και πόσα άλλα αν ελεγχθούν οι 12.500 χιλιάδες κακοί. Θα ήθελα να σας πω ότι ήμουν κρατούμενος στο… άρα μπορούσα να κάτσω στη γωνία μου αλλά προτίμησα να βρω αυτό το βήμα και να φωνάξω ΒΟΗΘΕΙΑ!!!»

Καταπέλτης

Αυτή η κραυγή αγωνίας που έφτασε στην «Εφ.Συν.» δεν αφορά έναν κρατούμενο. Αφορά όλους τους κρατούμενους, τις οικογένειές τους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού τα κρούσματα έχουν θεριέψει σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Μόλις χθες η ανακοίνωση-καταπέλτης της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) ήρθε να διαψεύσει με ακλόνητα στοιχεία το αφήγημα της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Κρούσματα σε τουλάχιστον 16 διαφορετικά Καταστήματα Κράτησης από τα 34 συνολικά: Κορυδαλλού, Πάτρας, Αμφισσας, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, ΚΑΤΚ Ελεώνα Θηβών, Κασσαβέτειας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Λάρισας, Δομοκού και Χανίων.

Δηλαδή στο 47% των φυλακών μας!», αναφέρει η Ομοσπονδία και περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τι (δεν) έγινε στα Διαβατά από τις 20 Οκτωβρίου, που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα, μέχρι την Παρασκευή που εδέησε να επισκεφτεί ο ΕΟΔΥ τις φυλακές.

Σύμφωνα με την ΟΣΥΕ, στα Διαβατά διενήργησαν 150 τεστ και πάνω από πενήντα βγήκαν θετικά. Στη συγκεκριμένη φυλακή κρατούνται 530 άτομα, αν και είναι συνολικής χωρητικότητας 358 θέσεων, δηλαδή υπάρχει υπερπλήρωση 148%, όπως άλλωστε και στις περισσότερες φυλακές.

Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής σχεδιάζει η φυλακή Διαβατών να λειτουργήσει για περιστατικά Covid-19 από όλη τη βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα της Ομοσπονδίας: σε ποιους θαλάμους, σε ποια κελιά, με τι υποδομές, με τι προσωπικό και κυρίως με ποιο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αφού διαθέτει δύο νοσηλευτές και κανέναν μόνιμο γιατρό;

Τα ίδια ερωτήματα θέτουν και οι κρατούμενοι των καταστημάτων κράτησης και προτείνουν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι (αποσυμφόρηση, διαχωρισμός ασθενών, τεστ ανίχνευσης, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, αντιγριπικοί εμβολιασμοί κ.ά.), χωρίς να έχουν εισακουστεί μέχρι στιγμής. «Η πολιτική της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, άγνωστη σε εμάς τους εργαζόμενους, απέτυχε», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Βουλευτές

Την παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της κατάστασης και τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Διονύσης Καλαματιανός, και καλούν την κυβέρνηση «να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να σταματήσει να αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο για τη δημόσια υγεία ζήτημα αποκλειστικά με όρους απ’ ευθείας αναθέσεων και περιορισμού δικαιωμάτων και να λάβει, έστω και τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων».

«Σώστε τώρα τις ζωές υπαλλήλων και κρατουμένων» ζητούν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη (της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) Γιώργος Καμίνης και Μαρίνος Σκανδάμης, επισημαίνοντας τις ιδεοληπτικές κυβερνητικές παραλείψεις και την ανεπάρκεια των μέσων που αφορούν την προστασία της ζωής των υπαλλήλων και των κρατουμένων.

Αναφέρονται επίσης, όπως και όλοι οι βουλευτές, στις πρωτοβουλίες αποσυμφόρησης που εφαρμόστηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και καταλήγουν ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία διότι το ιδεοληπτικό αφήγημα “Νόμος και Τάξη” δεν μπορεί να διακρίνει την ανθρώπινη ανάγκη από την πολιτική εμμονή. Το αφήγημα, λοιπόν, της επιτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους έχει ήδη καταρρεύσει. Τουλάχιστον, ας κάνουν τα πάντα τώρα στην κυβέρνηση για να περιορίσουν τις εφιαλτικές συνέπειες της κατά συρροή αδιάφορης στάσης τους για τον Ανθρωπο».

Efsyn.gr