Υποχρεωτική η πώληση εφημερίδων από σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υποχρεωτική η πώληση εφημερίδων από σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ / 7 View / 11/04/2020

Υποχρεωτική είναι πλέον η πώληση εφημερίδων από τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ), σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και η οποία δημοσιεύτηκε προχθές (37593/9.4.2020). Η εγκύκλιος βασίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση (υπ. αριθ. 31927/21-03-2020) και αναφέρει ρητά ότι η πώληση εφημερίδων είναι υποχρεωτική, συμπληρώνοντας ότι στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και τα τηλεοπτικά περιοδικά.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέδειξε η «Εφ.Συν.» όταν λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου στα καταστήματα λιανικής εκατοντάδες σημεία πώλησης εφημερίδων σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και περίπτερα, αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Τη θέση της «Εφ.Συν.» υιοθέτησαν στη συνέχεια η Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων, οι ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο αλλά και το πρακτορείο διανομής και τελικά έγινε δεκτό και από την κυβέρνηση. Ηδη οι εφημερίδες έχουν τοποθετηθεί σε αρκετές εκατοντάδες σούπερ μάρκετ, που αποτελούν σχεδόν το μοναδικό σημείο καθημερινής επαφής των πολιτών με την αγορά.

Για τους αναγνώστες η απόφαση και η σχετική εγκύκλιος σημαίνει ότι μπορούν να αναζητούν την εφημερίδα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς ή να επισημαίνουν στον υπεύθυνο του καταστήματος την υποχρέωσή του να τοποθετήσει και εφημερίδες.

Το θέμα επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους και τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ), που σε επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς αναφέρουν ότι παρά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68 Α/20-3-2020 και την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (αριθμ. 31927/ΦΕΚ Β’/945/21-3-2020), δεν υπάρχει συμμόρφωση, κυρίως στην περιφέρεια και λιγότερο στην πρωτεύουσα.

«Οι διευθύνσεις των αλυσίδων υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) στην Περιφέρεια, παραπέμπουν την απόφαση στις ελληνικές καλένδες, καθώς προφασίζονται αδυναμία στην εφαρμογή της. Επικαλούνται ότι οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από τα Δ.Σ. των μεγάλων εταιρειών που εκπροσωπούν και άλλες δικαιολογίες, με αποτέλεσμα ο Τύπος να στερείται σημείων διάθεσης και πώλησης», αναφέρουν οι ενώσεις και ζητούν παρέμβαση των υπουργών για συμμόρφωση των υπόχρεων. «Ο Τύπος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ενημέρωσης ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, αποτυπώνοντας με την προσπάθεια των συναδέλφων μας, έγκυρα και με σοβαρότητα, όλα τα γεγονότα», τονίζουν οι ενώσεις στην επιστολή τους.