Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη / 12 View / 04/11/2019

Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού, με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία των μνημείων, μπορεί να απαγορεύσει τη δόμηση αν οι δυσμενείς επιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα.

Ασπίδα προστασίας στην Ακρόπολη δημιουργεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκανε αποδεκτές τις δύο προσφυγές κατοίκων της περιοχής με αφορμή την ανέγερση 11ώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου που κυριολεκτικά «εξαφανίζει» με τον όγκο του τον Ιερό Βράχο, καθώς και του νέου που είχε πάρει κατ’ αρχήν άδεια δόμησης στη γειτονική Τσάμη Καρατάσου.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνει στην ουσία και ακυρώνει την πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Αθήνας, που είχε εγκριθεί το 1988, με την οποία η περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, με εξαίρεση τα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα προς τον άξονα Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, χαρακτηριζόταν πολεοδομικό κέντρο και επομένως επιτρεπόταν η ανέγερση ξενοδοχείων.

Με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1978, έχει θεσπιστεί θηριώδης συντελεστής δόμησης για τα πολεοδομικά κέντρα, που ορίζεται σε 3,6 και είναι ο υψηλότερος σε όλο το λεκανοπέδιο. Επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων με ύψος έως 32 μέτρα! Με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) του 2013 παρέχεται η δυνατότητα να μειωθεί η κάλυψη του οικοπέδου και το ύψος του κτιρίου να φτάσει έως τα 37,5 μέτρα!

Η πολεοδομική «γαλαντομία» αποκαλύφθηκε από την τουριστική άνοιξη των τελευταίων χρόνων, που ανέδειξε την ευρύτερη περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη σε πρωταθλητή του συστήματος Airbnb. Οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν και, εκτός από τις δικαστικές προσφυγές, οδήγησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει μέτρα προστασίας.

Με απόφαση που εκδόθηκε τον Μάρτιο και φέρει την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη, ανεστάλη για ένα χρόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή και οι οικοδομές που είχαν ήδη αδειοδοτηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων μπορούσαν να κατασκευαστούν με τον όρο ότι το ύψος τους δεν θα υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα. Ο «κόφτης» ήταν ενδεικτικός για την πρόθεση του υπουργείου να αποτρέψει τετελεσμένα και να αλλάξει το πολεοδομικό καθεστώς στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι.

Με τις δύο αποφάσεις (2102 και 2103/2019), η Ολομέλεια του ΣτΕ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Αικ. Σακελλαροπούλου και με εισηγητή τον Θ. Αραβανή:

◼ Θωρακίζει την περιοχή και ορίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού, με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία των μνημείων, μπορεί να απαγορεύσει τη δόμηση αν οι δυσμενείς επιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα. Εντάσσει μάλιστα στα προστατευόμενα στοιχεία και τον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων, ενώ κάνει ειδικές αναφορές στην Ακρόπολη και σημειώνει ότι λόγω του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του ναού της Απτέρου Νίκης και του Ερεχθείου έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

◼ Ακυρώνει την άδεια που έχει χορηγηθεί για το ήδη κατασκευασμένο ξενοδοχείο και ελέγχει τη Διοίκηση γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μερίμνησε για τη θέσπιση αυστηρότερων όρων δόμησης.

efsyn