Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για νέο ασφαλιστικό

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για νέο ασφαλιστικό / 13 View / 07/10/2019

Διαχειρίσιμο το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων που ανακοινώθηκαν ● Η κυβέρνηση παίρνει τον χρόνο της για τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με προοπτική την ιδιωτικοποίηση των δεύτερων.

Το απαραίτητο άλλοθι για την πλήρη αναδόμηση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με την εκχώρηση ενός σημαντικού τμήματος στην ιδιωτική ασφαλιστική και τραπεζική αγορά, και όχι μόνο για τους νέους ασφαλισμένους, δίνουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ (μικτά), διότι αντίκεινται στις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας.

Οι πέντε αποφάσεις του ΣτΕ που ανακοινώθηκαν χθες, αν και βάζουν φρένο στην έκρηξη του δημοσιονομικού κόστους που θα προκαλούσε τυχόν αναγκαστική αναδρομική καταβολή για τις περικοπές συντάξεων που κρίνονται αντισυνταγματικές, ανοίγουν ταυτόχρονα τον δρόμο για μια νέα ασφαλιστική-διορθωτική μεταρρύθμιση και στα ποσοστά αναπλήρωσης, όχι μόνο της επικουρικής αλλά και της κύριας σύνταξης.

Η έμφαση των διορθώσεων στην τελευταία θα δοθεί στους ασφαλισμένους με περισσότερα χρόνια ασφάλισης και εργασίας, προκειμένου να εξισορροπηθεί η ανταποδοτικότητα, που κατά τους δικαστές έχει παραβιαστεί, ιδιαίτερα για όλους όσοι έχουν ασφαλιστικό βίο άνω των 40 χρόνων, και ως εκ τούτου ελάμβαναν υψηλότερες συντάξεις, χωρίς όμως να υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, αφού αποτελούν τη μειοψηφία των συνταξιούχων.

Οι δικαστές ανέτρεψαν πλήρως τη λογική του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων, κρίνοντας αντισυνταγματικό όχι μόνο τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αφού «πριν από την ψήφιση του νόμου δεν εκπονήθηκε αναλογιστική μελέτη, που να τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΠ», αλλά και τον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων κατά τη δημοσίευση του νόμου συντάξεων, καθώς και την αύξηση των εισφορών κατά την εξαετία 2016-2022.

Το δημοσιονομικό κόστος των αναπροσαρμογών των επικουρικών Ταμείων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα παραμένει αδιευκρίνιστο, αν και το ΣτΕ παρέχει το χρονικό περιθώριο για την αποτύπωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης τόσο της επικουρικής όσο και της κύριας σε χρόνο διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση.

Αυτό φυσικά που δεν αλλάζει και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως είναι ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών των πρώτων αποφάσεων του ΣτΕ, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Πιέσεις προς τον ΕΦΚΑ αναμένεται να προκαλέσει και η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας των εισφορών που επιβλήθηκαν σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση με μεταγενέστερη του νόμου Κατρούγκαλου απόφαση μείωσε το ποσοστό των εισφορών, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί περαιτέρω μείωση, καθώς το ΣτΕ κάνει σαφή αναφορά και σύγκριση με την εισφορά που καταβάλλουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (6,67%), χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως σαφές εάν πρέπει να εξισωθούν οι εισφορές όλων των ασφαλισμένων στο ίδιο επίπεδο.

Εν κατακλείδι, οι αποφάσεις του ΣτΕ κρίνονται διαχειρίσιμες από δημοσιονομική άποψη για την κυβέρνηση, καθώς οι δικαστές παρείχαν τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για την αναπροσαρμογή των δεδομένων.