Το δικαστήριο αποφασίζει τις ποινές των καταδικασθέντων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το δικαστήριο αποφασίζει τις ποινές των καταδικασθέντων / 3 View / 08/10/2020

Με την αγόρευση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών, που ζήτησε χθες η υπεράσπιση των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι η συνεδρίαση για να ακολουθήσει στη συνέχεια η δευτερολογία των συνηγόρων τους.

Το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομόφωνα χθες εγκληματική τη ναζιστική οργάνωση, παραβλέποντας την εισαγγελική πρόταση για ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά, την ώρα που έξω από το Εφετείο 30.000 κόσμου πραγματοποιούσε τη μεγαλύτερη αντιφασιστική διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από την ΕΛ.ΑΣ. αμέσως μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης.

Σήμερα το δικαστήριο, αφού αποσυρθεί για να συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στην κρίσιμη φάση των ποινών και ύστερα των αναστολών, η οποία θα κρίνει ποιοι από τους ενόχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φυλακή.

Από την απόφαση για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους ενόχους. Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι. Τυπικά υπεύθυνη για την εφαρμογή της απόφασης και το ενδεχόμενο των συλλήψεων είναι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ περιμετρικά του Εφετείου Αθηνών με τους δρόμους να είναι και σήμερα κλειστοί και την αστυνομία να καλεί τους οδηγούς των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Efsyn.gr