Τον Αύγουστο το 53% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τον Αύγουστο το 53% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας / 4 View / 28/08/2020

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 259 νέα κρούσματα, 35 διασωληνωμένους και 6 επιπλέον θανάτους αναδεικνύοντας την αυξημένη επιδημική δραστηριότητα και την εικόνα της διασποράς στην κοινότητα, η οποία ευτυχώς δεν παρουσιάζει εκθετική αύξηση, αλλά προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, εν όψει μάλιστα και του ανοίγματος των σχολείων.

 

Αύξηση κατεγράφη επίσης στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι ανέρχονται σε 35, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους διασωληνωμένους είναι δυο ανήλικοι, 17 και 15 ετών αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Αύγουστο μολύνθηκαν με τον ιό 5.054 άνθρωποι, σχεδόν το 53% των συνολικών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Επίσης, στις 27 ημέρες του Αυγούστου, ο αριθμός των διασωληνωμένων τετραπλασιάστηκε καθώς στις 31 Ιουλίου ήταν 9, ενώ σήμερα είναι 35. Δυσανάλογος αριθμός ευτυχώς παρατηρείται από τη σχέση κρουσμάτων και θανάτων, καθώς το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 48 θάνατοι από τους συνολικά 254, γεγονός που αποδίδεται στο ότι κυρίως τα νέα κρούσματα στην πλειονότητά τους είναι νέοι.

 

Ο σημαντικός επιπολασμός της νόσου αποτυπώνεται ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εντείνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ειδικά μετά την επιστροφή των εκδρομέων.

 

Συγκεκριμένα, από τα 259 κρούσματα που ανακοινώθηκαν εχθές, τα 228 κατανέμονται ως εγχώρια. Εξ αυτών τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές, ενώ τα 107 αφορούν περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 23 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

 

Σημειώνεται ότι στις 31 Ιουλίου τα κρούσματα που κατεγράφησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ήταν 24, αριθμός σχεδόν κατά 4 φορές μικρότερος σε σχέση με αυτόν που καταγράφεται σταθερά την τελευταία εβδομάδα, με 100 και επιπλέον κρούσματα, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες εν όψει και των σημαντικών αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων.

 

Επίσης ανακοινώθηκαν 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 22 νέα κρούσματα στη Λέσβο, με τις αρχές να είναι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες ξεπερνούν τα 70 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί.

 

Στοιχεία της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 20-26 Αυγούστου, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt εκτιμάται ελαφρώς μειωμένος, από λίγο πάνω από το 1 που ήταν η εκτίμηση για το διάστημα 5-20 Αυγούστου στο 0,85, παρέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστηρίζοντας ότι μια συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή”.

Avgi.gr