Τι μέλλει γενέσθαι με τα όπλα ρωσικής κατασκευής;

by/ 0 Comments / 1 View / 16/03/2022

Δημήτρης Τερζής

Σημαντικό μέρος της ελληνικής αεράμυνας βασίζεται σε οπλικά συστήματα (S-300, Tor M1, OSA-AK) που προέρχονται από τη Ρωσία ● Τι ακριβώς θα γίνει με τα ανταλλακτικά τους, την ώρα που οι σχέσεις με τη Μόσχα βρίσκονται στο ναδίρ; ● Τι λένε τα επιτελεία;

Πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ανάμεσα στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε, λόγος έγινε και για ρωσικά αμυντικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας και για το αν οι στρατιωτικοί μας έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα ανταλλακτικά τους.

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σύστημα των S-300 αλλά και για έτερα στοιχεία στο οπλοστάσιό μας που προέρχονται από τη Ρωσία. Υπόψη πως όλη αυτή η συζήτηση γινόταν στον απόηχο της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία εκ μέρους της Ελλάδας, της έντονης ρωσικής αντίδρασης και της πραγματικότητας που θέλει τις δύο χώρες να έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις τους.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν η εξής: «Αποτελούν επιλογές (σ.σ.: τα εν λόγω οπλικά συστήματα) άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα».

Λίγες μέρες αργότερα, ο αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε «με όλο τον σεβασμό, που πρέπει όλοι οι Ελληνες να έχουμε προς τους θεσμούς της χώρας μας» την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι δηλώσεις αυτές δημόσια δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα και είναι επικίνδυνες για την εθνική άμυνα, αλλά και το ηθικό του στρατεύματος».

Οι S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον μέχρι το Καστελόριζο

Ομως ο αντιστράτηγος δεν έμεινε μόνο εκεί, προχώρησε και στην ουσία του ζητήματος, τονίζοντας τα εξής: «Κύριε πρωθυπουργέ, αυτά τα οπλικά συστήματα, η διαθεσιμότητα των οποίων είναι σε υψηλά επίπεδα, συμμετέχουν ενεργά και σημαντικά στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Είναι αυτά που μας παρέχουν αντιαεροπορική προστασία στα μαχόμενα τμήματα, είναι αυτά που μας παρέχουν αντιαποβατική, αντιαβακική προστασία στα νησιά μας, είναι αυτά που μας συμπληρώνουν την αντιαρματική άμυνα των τοποθεσιών μας και γενικά είναι αυτά που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία κλίματος αποτροπής. Είναι αυτά που παρά “τα χρόνια τους” δημιουργούν φόβο και αβεβαιότητα στον γείτονα. Είναι αυτά που ζητούν, που πιέζουν οι Τούρκοι, μαζί με τους συμμάχους μας, να αποσυρθούν από τα νησιά μας και να εφαρμόσουν την αναθεωρητική πολιτική τους, χωρίς “ζόρια”».

Την άποψη του αντιστράτηγου συμμερίζονται και ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» και οι οποίοι εξέφρασαν την απορία τους για την απάντηση του πρωθυπουργού. «Είναι γνωστό ότι η ελληνική αεράμυνα διαθέτει όπλα ρωσικής προέλευσης πλην των S-300 που ήταν και παραμένει ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο όπλο. Εχουμε τα Tor M1, έχουμε τα OSA-AK που συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική ασπίδα της χώρας ως συστήματα SHORAD (Short Range Air Defense). Από τη στιγμή που δεν τα έχουμε αφαιρέσει από τα σχέδιά μας, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις. Οποιοδήποτε σύστημα έχεις στα χέρια σου και τα σχέδιά σου είναι αξιόμαχο», ήταν η πρώτη άποψη.

«Οι S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον μέχρι το Καστελόριζο. Αυτά τα συστήματα η χώρα μας τα συντηρούσε με συμφωνίες με τη ρωσική Rosoboronexport και προμηθευόμασταν ανταλλακτικά όπως και υπηρεσίες συντήρησης σε ετήσια βάση. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα συνεχιστεί αυτό. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις εκτιμώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί η συνεργασία με κίνδυνο τα συστήματα αυτά να απαξιωθούν σ’ ένα χρονικό διάστημα ενός με δύο έτη», ήταν η δεύτερη άποψη.

Ολα αυτά αν μη τι άλλο δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων για την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός και για το τι μέλλει γενέσθαι με τα όπλα ρωσικής προέλευσης που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα:

● Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντικατάστασης των όπλων αυτών με άλλα; Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς αν αντικατασταθούν τα εν λόγω όπλα θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,5 με 3 δισ. ευρώ για καινούργια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε νέο ράλι εξοπλισμών;

● Πώς εξέλαβαν αυτή την απαξίωση των οπλικών συστημάτων της χώρας και του προσωπικού που τα συντηρεί και χειρίζεται οι ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων; Είχαν ενημερώσει προηγουμένως τον πρωθυπουργό αναφορικά με την επιχειρησιακή δυνατότητα των συγκεκριμένων όπλων ή όχι;

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει ζητηθεί «κομψά» η απόσυρση των S-300 από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ακόμη τέτοιου είδους οπλικό σύστημα. Για την Ιστορία, η χώρα μας έχει στην κατοχή της 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα.

■ Στους επίσημους ιστότοπους των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρονται αναλυτικά τα όπλα ρωσικής προέλευσης που διαθέτει η Ελλάδα.

efsyn.gr