Τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν

by/ 0 Comments / 0 View / 23/03/2021

Δραματική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση των περιστατικών της νόσου Covid-19, παλεύοντας με απαράμιλλο σθένος όλες τις αντιξοότητες.

 

Απέναντι στον ηρωισμό του προσωπικού των νοσοκομείων η κυβέρνηση επιμένει να δίνει «ανάσες» με μπαλώματα όπως στην περίπτωση της επιστράτευσης των 206 συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών. Η επίταξη ιδιωτικών κλινικών αποτελεί αίτημα τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και πολλών επιστημόνων καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πανδημία.

Παρά την οριακή κατάσταση του συστήματος υγείας η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να παρέμβει ουσιαστικά με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει (ΑΝΤ1) ότι «η χώρα δεν γίνεται Μπέργκαμο» και «έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» έπειτα από ένα σερί αρνητικών ρεκόρ διασωληνώσεων (681 σε ΜΕΘ και 125 εκτός ΜΕΘ χθες).

«Από τις 9 Φεβρουαρίου είχαμε ζητήσει με ανοιχτή επιστολή από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ και να προσληφθούν άμεσα με ΠΝΠ όλοι ιατροί που έχουν κάνει αίτηση» απαντά ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.

 

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ανέφερε (ΣΚΑΪ) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είπε πως «όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί. Μπορεί να φτάσουμε και τους 1000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση».

Η Πνευμονολόγος και Εντατικολόγος Σοφία Πουρίκη, από το Νοσοκομείο Σωτηρία, είπε (ΣΚΑΪ) ότι οι μονάδες είναι γεμάτες και οι κλίνες αδειάζουν και ξαναγεμίζουν ενώ για την επιστράτευση ιατρών τόνισε: «Χρειαζόμαστε χέρια. Είμαστε στο κόκκινο. Δουλεύουμε τουλάχιστον 36 ώρες στις εφημερίες».

Ο καθηγητής της Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τοποθέτησε χθες το βράδυ την κορύφωση της καμπύλης στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου προβλέποντας έως τότε 3.000 κρούσματα ημερησίως σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Τεράστια ανησυχία

Αυτή τη στιγμή όλες οι κλίνες ΜΕΘ για Covid είναι γεμάτες, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 125 ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής και νοσηλεύονται προσωρινά σε απλές κλίνες. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, γίνεται επιλογή ασθενών από τους γιατρούς, ενώ τονίζει ότι «υπάρχουν ράντζα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό».

Efsyn.gr