Συνδικαλιστικός εμφύλιος στην ΕΥΔΑΠ

by/ 0 Comments / 0 View / 09/03/2021

Στην πιο κρίσιμη φάση για το μέλλον της δημόσιας ΕΥΔΑΠ, και ενώ η κυβέρνηση διά του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών έχει δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου «Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αθήνας», το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην επιχείρηση βρίσκεται σε πρωτοφανή κατάσταση διχασμού και αντιπαράθεσης.

 

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται να εκπροσωπείται από δύο διοικητικά συμβούλια, τα οποία αμφισβητούν το ένα τη νομιμότητα του άλλου, με αγωγές που έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στα δικαστήρια.

 

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ μάλλον βολεύεται από την εξέλιξη, βρίσκοντας άλλοθι να μην προχωρήσει στη διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση, καθώς αναμένει «γνωμοδότηση» για το ποιος είναι ο νόμιμος συνομιλητής της από την πλευρά των εργαζομένων.

 

 

Κι ενώ η νομική αποσαφήνιση του προβλήματος της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης μπορεί να πάρει ακόμη και πάνω από έναν χρόνο, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όπως καταγγέλλεται, σπεύδει να αλλάξει το οργανόγραμμα της εταιρείας, ξεκινώντας από την περιθωριοποίηση των περίπου 200 εργαζομένων στην υπό ιδιωτικοποίηση υπηρεσία «Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος», μέσω διαγωνισμού ΣΔΙΤ ύψους 235 εκατ. ευρώ. Το θέμα έφερε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών.

 

Τι ακριβώς έχει συμβεί στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ; Θρυαλλίδα της κρίσης που σοβεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο ήταν η αποκάλυψη «τρύπας» στο ταμείο της Ομοσπονδίας, με γκρίζες αναλήψεις από μέλη του που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.

 

Για το θέμα, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά τριών μελών της Ομοσπονδίας εις βάρος του προεδρείου της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, τον Φεβρουάριο του 2019 καθαιρέθηκαν οι τότε πρόεδρος, γραμματέας και γραμματέας Οικονομικού της Ομοσπονδίας. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ανασυγκροτήθηκε εκλέγοντας στη θέση τους άλλα μέλη.

 

Μέχρι και τον περασμένο Μάιο το ανασυγκροτημένο Δ.Σ. της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ φαίνεται ότι λειτουργούσε με σχετική συναίνεση ανάμεσα στις παρατάξεις που εκπροσωπούνταν σ’ αυτό – δύο προσκείμενες στη Ν.Δ., η ΔΑΚΕ και η προερχόμενη απ’ αυτήν ΑΚΕ, η «Συμμαχία» (προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ), η ΕΣΚ (ΠΑΜΕ), η ΣΕΚΕΣ (ευρύτερη Αριστερά) και η ΠΑΣΚΕ. Υπό το ανασυγκροτημένο Δ.Σ. της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, άλλωστε, υπεγράφη και συμπληρωματική συλλογική σύμβαση.

 

Τα πράγματα άλλαξαν όταν το ΣΔΟΕ έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ ζητώντας στοιχεία για τη διαχείριση του ταμείου της Ομοσπονδίας. Η μέχρι τότε συναίνεση διερράγη και η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε αφ’ ενός να προχωρήσει στη νομική υπεράσπισή της έναντι των ελεγχόμενων ατασθαλιών στο ταμείο της, με ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο και με παραγγελία έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου, αφ’ ετέρου να προχωρήσει στη διεξαγωγή συνεδρίου.

 

Ο διαχειριστικός έλεγχος εντόπισε ποσά περίπου 118.000 ευρώ από το ταμείο της Ομοσπονδίας τα οποία είχαν γίνει αντικείμενο μη αιτιολογημένων αναλήψεων και μεταβιβάσεων σε «άγνωστο λογαριασμό» και στους λογαριασμούς τριών μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αλλά η συζήτησή του σε συνεδρίαση τον περασμένο Δεκέμβριο πυροδότησε εκρηκτικές αντιδράσεις και εξελίξεις.

 

● Εντεκα μέλη του Δ.Σ., ανάμεσά τους και δύο ελεγχόμενοι για τα ταμειακά προβλήματα της Ομοσπονδίας, υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου και της Α’ αντιπροέδρου της ΟΜΕ, χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση. Λίγο αργότερα, στις 30/12, οι 11 (από τα 19 μέλη του Δ.Σ.) πραγματοποίησαν συνεδρίαση, υπερψήφισαν την προτεινόμενη μομφή και προχώρησαν σε «ανασυγκρότηση του Δ.Σ.» εκλέγοντας νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρο.

 

● Ταυτόχρονα, το προηγούμενο προεδρείο της Ομοσπονδίας, έπειτα από αιτήσεις του 1/3 των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων, κατά τις προβλέψεις του καταστατικού, συγκάλεσε έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας, στο οποίο συμμετείχε η πλειοψηφία, δηλαδή 34 από τους 63 εκλεγμένους αντιπροσώπους (προσκείμενοι στις παρατάξεις «Συμμαχία», ΣΕΚΕΣ και «Ενωτική»). Από το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 26/1 παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου εκλέχτηκε 19μελές νέο διοικητικό συμβούλιο.

 

● Ετσι καταλήξαμε στο παράδοξο των δύο διοικητικών συμβουλίων της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ενός 19μελούς εκλεγμένου από διαδικασία εκτάκτου συνεδρίου, με συμμετοχή της πλειοψηφίας των εκλεγμένων αντιπροσώπων, και ενός 11μελούς που έχει προκύψει από ανακατανομή θέσεων και ρόλων των παλιών μελών, ανάμεσα στους οποίους και οι ελεγχόμενοι για την προβληματική διαχείριση του ταμείου της Ομοσπονδίας.

 

Αγωγές

Τα δύο Δ.Σ. έχουν καταθέσει αγωγές, αμφισβητώντας το ένα τη νομιμότητα του άλλου και τις διαδικασίες από τις οποίες έχουν προκύψει και καταγγέλλοντας το ένα το άλλο για παράνομη χρήση του τίτλου της ΟΜΕ.

 

Βεβαίως, το εκλεγμένο μέσω του έκτακτου συνεδρίου 19μελές Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε διαδικασίες προσφυγών στην Επιθεώρηση Εργασίας και σε άλλα θεσμικά όργανα, ενώ η προσφυγή της άλλης πλευράς (ασφαλιστικά μέτρα) για απαγόρευση του συνεδρίου είχε ήδη απορριφθεί από το δικαστήριο τον Ιανουάριο, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου και των γκρίζων συναλλαγών στο ταμείο της Ομοσπονδίας έχουν κατατεθεί μηνύσεις και αγωγές εις βάρος των εμπλεκομένων.

 

Η άλλη πλευρά, τα 11 μέλη της παλιάς διοίκησης που πρόσκεινται κυρίως στις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, περιλαμβανομένων των δύο ελεγχόμενων για την ταμειακή διαχείριση, επιμένουν στους ισχυρισμούς περί παράνομου συνεδρίου και «μονοπαραταξιακού Δ.Σ.» που εκλέχτηκε από αυτό και αναμένουν τη «γνωμοδότηση» της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για τον ποιος εκπροσωπεί τους εργαζομένους.

 

Στην πραγματικότητα, καμιά «γνωμοδότηση» δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρίση των δικαστηρίων, όπου εκκρεμούν αγωγές και ανταγωγές των δύο πλευρών, η οποία θα απαιτήσει τουλάχιστον έναν χρόνο. Αυτό το διάστημα είναι για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και την κυβέρνηση εξασφάλιση πολύτιμου χρόνου στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, με πρώτο βήμα την παράδοση στους ιδιώτες του «Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος».

Είναι προφανές ότι η εικόνα ενός συνδικαλιστικού «εμφυλίου» στους εργαζομένους της εταιρείας είναι ένα βολικό πρόσχημα για να εξουδετερώσει ή να αποδυναμώσει τις αντιδράσεις τους, παρότι καμιά συνδικαλιστική δύναμη, ακόμη και οι προσκείμενες στην κυβέρνηση, δεν διανοείται να υπερασπίσει οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση του κατ’ εξοχήν δημόσιου αγαθού, του νερού.

Efsyn.gr