Συνάντηση Τσίπρα – Βαρθολομαίου:Καλωσορίζουμε την επίλυση των εκκλησιαστικών διαφορών Ελλάδας- ΠΓΔΜ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνάντηση Τσίπρα – Βαρθολομαίου:Καλωσορίζουμε την επίλυση των εκκλησιαστικών διαφορών Ελλάδας- ΠΓΔΜ / 20 View / 06/06/2018

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις προσπάθειες για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερις ημέρες η αυτοαποκαλούμενη “Μακεδονική Ορθόδοξης Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας” ζήτησε να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχριδών με αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο υπογράφει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, γεγονός που είχε δημιουργήσει αισιοδοξία για το Σκοπιανό- προτού βεβαίως οι Σκοπιανοί βάλουν φυτιλιές στη διαπραγμάτευση ζητώντας να συζητηθούν ξανά ζητήματα που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει στη συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτροφ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη στον κ.Βαρθολομαίο ότι οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των κοινωνικών τους συνεπειών είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

«Θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλει, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είτε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός

Επίσης ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ.κ. Βαρθολομαίο για την πρωτοβουλία που αφορά την ανάδειξη των κορυφαίων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση και των κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του Οικουμενικός Πατριάρχης, χαρακτήρισε τα λόγια του πρωθυπουργού «ενισχυτικά γι΄ αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα θέματα του περιβάλλοντος, της προστασίας του», ενώ όσον αφορά τα θέματα της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

πηγή: news247