Στο 2ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ ο ΥΝΑΝΠ Φώτης Κουβέλης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο 2ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ ο ΥΝΑΝΠ Φώτης Κουβέλης / 11 View / 12/04/2019

Στα εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Γιώτινγκ παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κουβέλης, μεταξύ άλλων είπε:

«Στο κέντρο του Φεστιβάλ μπορεί να είναι τα τουριστικά σκάφη αναψυχής, αλλά πίσω από τα σκάφη βρίσκεται ο θαλάσσιος πλούτος της Ελλάδας. Τα θαυμάσια νησιά μας, οι καθαρές θάλασσες, οι ατέλειωτες παραλίες μας, το μπλε του Αιγαίου. Αυτή τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, την ζεις διαφορετικά με ένα σκάφος αναψυχής. Ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα εξελίσσεται δυναμικά και συμβάλλει αποτελεσματικά στην τουριστική βιομηχανία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει βρεθεί στο πλευρό του κλάδου, λύνοντας πολλά από τα χρόνια προβλήματά του. Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες στήριξης του κλάδου. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού, διευκόλυνε τον κλάδο ικανοποιώντας πάγια αιτήματα, όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021. Συναφώς γίνεται γνωστό ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα γίνει η παρουσίαση του ηλεκτρονικού ναυλοσυμφώνου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες προς τα συναρμόδια υπουργεία, για να «τρέξουν» οι διαδικασίες, στο μέτρο που ανοίγει η τουριστική περίοδος, ενώ στο ηλεκτρονικό μητρώο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να έχουν ενταχθεί περί τα 6.000 πλοία και καλούμε να υπάρξει η άμεση ανταπόκριση των υπόχρεων να εγγραφούν το συντομότερο δυνατό.

Είναι πάγια άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Άλλωστε το φυσικό περιβάλλον, είτε αφορά στην ηπειρωτική χώρα είτε αφορά στα νησιά είτε αφορά στις ελληνικές θάλασσες είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους φορείς του θαλάσσιου τουρισμού και εργάζεται ακατάπαυστα για την ομαλή λειτουργία του κλάδου.

Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θέλει ο θαλάσσιος τουρισμός να γίνεται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Θέλουμε οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες κάνοντας νόμιμες ναυλώσεις ή και να πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές με ασφάλεια, κυβερνώντας είτε το δικό τους σκάφος είτε ένα ναυλωμένο επαγγελματικό. Αυτό που έχει σημασία στη θάλασσα είναι η ασφάλεια. Κατά συνέπεια το Υπουργείο Ναυτιλίας δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε δύο πράγματα. Αν έχεις σκάφος να έχεις και τις απαραίτητες γνώσεις να το κυβερνήσεις και δεύτερον το σκάφος στο οποίο επιβαίνει ο τουρίστας να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας. Στην κατεύθυνση αυτή, το Λιμενικό Σώμα έχει την εντολή να είναι προσεκτικό στους απαραίτητους ελέγχους. Επίσης μεγάλη σημασία έχει ο τουρίστας να αισθάνεται ότι πλέει σε ασφαλείς θάλασσες.

Στον τομέα αυτό το Λιμενικό Σώμα έχει αποδείξει τη σημαντική συμβολή του, ενώ το Υπουργείο αναβαθμίζει συνεχώς τον εξοπλισμό του Σώματος για την εποπτεία των ελληνικών ακτών και θαλασσών.

Πολύ σημαντικός τομέας για τον θαλάσσιο τουρισμό είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε τουριστικά σκάφη. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο έχει διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εξέλιξη των κυβερνητών, καθώς η ενωσιακή νομοθεσία επιφέρει συνεχώς αλλαγές.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό.»