Στο τραπέζι συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο τραπέζι συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά / 17 View / 07/09/2020

Ενδέχεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά την Πέμπτη στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε (Open) ότι «μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία.

Η αλήθεια είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε πιο προωθημένη συζήτηση. Ενδεχομένως, το φόρουμ της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης να χρησιμοποιηθεί για μια στενότερη συνεργασία, μπορεί και όχι. Είναι θέμα οριστικοποίησης στα επόμενα 24ωρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Γαλλία την Πέμπτη προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Κορσικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξετάζεται να υπάρξει διμερής συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν την ίδια μέρα στο Παρίσι. Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία στη Γαλλία, ούτως ώστε το Σάββατο να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσία του στο Φόρουμ που αντικαθιστά φέτος τη ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση επικαλείται την τουρκική επιθετικότητα και τις απειλές του Τ. Ερντογάν, προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι είναι έτοιμη, στο όνομα της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας, να προχωρήσει σε νέα πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα και μάλιστα την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που βρίσκεται μπροστά μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές υπήρξε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ούτως ώστε να καταλήξουν για τα εξοπλιστικά, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη «ένα τρίπτυχο» το οποίο θα περιλαμβάνει α) τα εξοπλιστικά β) την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και γ) την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι ανακοινώσεις αυτές εξετάζεται να γίνουν το βράδυ του Σαββάτου, κατά την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα της οικονομίας, να εξαγγείλει νέα σχετικά μέτρα και να παρουσιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021, αναφερόμενος και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ομιλία θα έχει διάρκεια 45 λεπτά και λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί σε περιορισμένο ακροατήριο μέχρι 50 ατόμων. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του ότι η ΔΕΘ έχει ματαιωθεί, στο μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν να πραγματοποιηθούν, νωρίτερα το Σάββατο, και ένα ή δύο πάνελ στα οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και προσανατολίζονται να υπάρξει πάνελ στο οποίο θα μιλήσει για το ζήτημα της πανδημίας.

Efsyn.gr