Στο στόχαστρο της «σωστής πλευράς της υστερίας»

by/ 0 Comments / 2 View / 16/03/2022

Mόνο το σύνθημα περί υστερίας που εμπνεύστηκε γνωστός συνάδελφός μας δημοσιογράφος μπορεί να περιγράψει την ετοιμότητα που επέδειξαν όσοι διαστρέβλωσαν τη θέση που εξέφρασε η δημοφιλής ερμηνεύτρια αλλά και το μένος με το οποίο της επιτέθηκαν στα social media.

Οι δεξιοί του ακραίου Κέντρου, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, έχουν γίνει γραφικά επικίνδυνοι τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία: ζητούν από τους συναδέλφους τους, με πιεστικό τρόπο, όχι απλώς να καταδικάσουν την εισβολή του Πούτιν, αλλά να ταυτιστούν απολύτως με την άποψή τους. Τελεία. Τίποτε άλλο. Οποιος τολμήσει να διαφοροποιηθεί κάπως, κατατάσσεται αυτομάτως στους «φιλο-πουτινικούς» εχθρούς και δίνεται γενικό σύνθημα να καεί στην πυρά (των social media).

Ετσι, καλλιτέχνες όπως η Νατάσσα Μποφίλιου που καταδίκασαν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας, αλλά δεν ξέχασαν και παλιότερες εισβολές από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε άλλες χώρες, βρέθηκαν στο στόχαστρό τους. Και δέχονται πυροβολισμούς κατά ριπάς, σκεφτείτε ότι χθες έπιασε δουλειά και η περιβόητη τρολαριστική και οξύμωρη… «Ομάδα Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας.

«Ακουγα “η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει” [με νεύρα ομολογώ, τόσο από τη σχεδόν απάνθρωπη επανάληψη όσο και γιατί δεν είμαι φίλος του ακατάσχετου vibrato στην τέχνη]», έγραψε προ ημερών ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος για την Μποφίλιου. «Τώρα όμως κατάλαβα γιατί το τραγουδούσε με τέτοιο επίμονο πάθος η Νατάσσα: ήταν προφητικό. Αναφερόταν στην καρδιά του #ουκρανου_ηρωα που αντιστέκεται στον νεοναζί του Κρεμλίνου. Τι; Οχι; Η Μποφίλιου τελικά θα τραγουδήσει υπέρ των λαών γενικώς; Κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ρωσίας, με αυτή την αχταρμά σειρά;». Και κατέληξε, στο βαρυσήμαντο post του στο facebook, ο ηθοποιός παρουσιάζοντας τη μάτσο πλευρά του: «Ελα ρε κοπελιά…»!

Η ίδια η Μποφίλιου ήταν, πάντως, απολύτως ξεκάθαρη: «Καταδικάζω την άθλια εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Είμαι με τους Λαούς και τους πρόσφυγες που άλλη μια φορά στην Ιστορία πληρώνουν το τίμημα για τα συμφέροντα των ισχυρών. Είμαι με την αλληλεγγύη». Αυτό έγραψε για τη συμμετοχή της, προχθές Δευτέρα, στην αντιπολεμική συναυλία που διοργανώθηκε στο Σύνταγμα από φοιτητικούς συλλόγους.

Ολα ξεκίνησαν όταν κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες θέλησαν να διοργανώσουν μία άλλη αντιπολεμική συναυλία εναντίον της Ρωσίας. Κι έψαξαν να βρουν κόσμο να συμμετάσχει. Ποιος μουσικός θα έλεγε όχι σε μια αντιπολεμική συναυλία; Ουδείς, νομίζω. Οπότε πολλοί είπαν ναι. Στην πορεία ωστόσο κι ενώ γίνονταν οι διεργασίες, αντιλήφθηκαν πως δεν θα είναι μια κλασική αντιπολεμική συναυλία αλλά μια συναυλία του είδους που σας περιγράψαμε στην αρχή: μια συναυλία εναντίον της Ρωσίας και that’s it.

Μια συναυλία σε στιλ ακραίου Κέντρου, μια συναυλία «Μένουμε Ευρώπη», μια συναυλία σαν «συγκέντρωση του ΝΑΙ». Οταν το κατάλαβαν κάποιοι από τους προσκεκλημένους τραγουδιστές, άλλαξαν απόφαση και αρνήθηκαν, πια, τη συμμετοχή τους. Γιατί να αποτελέσουν το άλλοθι δεξιών (πάλαι ποτέ αριστερών) καλλιτεχνών και δημοσιογράφων οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν σε αντιπολεμικό οίστρο; Ετσι, ούτε συναυλία πραγματοποιήθηκε ούτε και ανακοινώθηκε ποτέ. Κρίμα γιατί χάσαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Σαββόπουλο και τον Ρουβά…

Η Μποφίλιου πάντως τραγούδησε στην αντιπολεμική συναυλία που διοργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην πλατεία Συντάγματος. Στην προαναγγελία του ονόματός της μάλιστα, οι φοιτητές την υποδέχθηκαν με το εξής σύνθημα: «Για όλους τους λαούς, υψώνεις τη φωνή σου/Νατάσσα, μην ξεχνάς, είμαστε μαζί σου!». Μεγάλη πίκρα για τους επικριτές της.

Η ίδια ανταπέδωσε τον χαιρετισμό με αγωνιστικό τρόπο: «Γεια σας αδέλφια! Είμαστε με το δίκιο! Και υπάρχει μόνο μια θέση που δεν θα προδώσει ποτέ κανέναν άνθρωπο. Η θέση με τον άνθρωπο!». Στο τέλος ύψωσε και τη γροθιά της – την αριστερή. Τι να κάνουν μετά οι δεξιοί στα social media, δεν είχαν τι να πουν, οπότε άρχισαν να ψάχνουν τι μάρκα είναι το παλτό της, πόσο κοστίζει και αν το αγόρασε από το Κολωνάκι. Εβγαλε και η «Ομάδα Αλήθειας» ολόκληρο αφισάκι για να την ειρωνευτεί.

Μην το ξεχάσω: στην «Ομάδα Αλήθειας» την κατάλληλη απάντηση την έδωσε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος: «Η ομάδα βρομιάς την έπεσε στην Μποφίλιου κι όσους “δεν έχουν καθαρή θέση στον πόλεμο”. Από τη μια λοιπόν οι ΝΑΤΟτσολιάδες που τάσσονται “κατά” του πολέμου συμμετέχοντας (!) σε αυτόν και γλείφοντας τον έναν δολοφόνο. Από την άλλη όσοι είναι κατά του πολέμου και ΟΛΩΝ των δολοφόνων». Ενώ και η Μποφίλιου είχε ψυλλιαστεί την κατάσταση και έλαβε εγκαίρως θέση: «Στην επίσημη γραμμή που στοιχειοθετείται και θα με κάνει άλλη μια φορά βορά στη διαστρέβλωση των θέσεων, της αλήθειας μου και στη δημιουργία μιας προπαγάνδας που εξυπηρετεί τον μακαρθισμό φυλλάδων και προσώπων, γυρνώ την πλάτη. Πορεύομαι με τα ιδανικά μου».

Αυτή βέβαια είναι η δεύτερη φορά που το ακραίο Κέντρο την πέφτει με τέτοια λύσσα στην ίδια ερμηνεύτρια. Την προηγούμενη φορά ήταν επειδή είχε τολμήσει να εκφράσει την πολιτική της άποψη στην «Εφ.Συν.». Και τώρα ξανά είχε το… προνόμιο να τη στοχοποιήσουν. Γιατί; Επειδή είναι γυναίκα, επιτυχημένη, δημοφιλής και δηλωμένα ΚΚΕ; Διότι κατά τα άλλα δεν είπε παρά ό,τι λένε κι άλλοι πολλοί όταν δηλώνουν απερίφραστα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ταυτόχρονα υπέρ των λαών και (όλων) των προσφύγων.

efsyn.gr