Στο «κόκκινο» από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη: Μερικό lockdown σε 7 περιφέρειες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο «κόκκινο» από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη: Μερικό lockdown σε 7 περιφέρειες / 7 View / 30/10/2020

Επτά συνολικά περιφέρειες της χώρας, όλες στο βόρειο τμήμα, βρίσκονται από σήμερα στο «κόκκινο» επίπεδο 4, με τα μέτρα περιορισμού που αυτό συνεπάγεται, καθώς προστέθηκαν Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. Στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν οι ΠΕ Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής. Σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, εφαρμόζονται τα μέτρα του επιπέδου 4 εκτός από αυτά για τις μεταφορές, που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα.

Επικαιροποιήθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 έπειτα από την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε τα 1.211, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται πλέον σε 114, δοκιμάζοντας το σύστημα υγείας. Τα θύματα έχουν φτάσει πλέον τα 615, καθώς την Πέμπτη 12 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη μάχη με την ασθένεια.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη Θεσσαλονίκη

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις των γιατρών για τις αντοχές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπως γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ για την Αυγή η Μαρούλα Πλήκα. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το τοπικό σύστημα Υγείας θα «κρασάρει» σε περίπου ένα δεκαήμερο.

Την ώρα που αναμένεται περαιτέρω μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, όλες οι κλινικές Covid-19 στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν γεμάτες με ασθενείς και πάνω από το 60% των κρεβατιών ΜΕΘ είναι καλυμμένα (28 από τα συνολικά 42 κρεβάτια)

Όπως τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα, εκτιμάται ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τα νοσοκομεία θα βρίσκονται στα όριά τους ή και πέρα από αυτά. Επέκρινε την κυβέρνηση που δεν προχώρησε στη θωράκιση του ΕΣΥ τους προηγούμενους μήνες, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εξήγησε ότι, την ώρα που αναμένεται περαιτέρω μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, όλες οι κλινικές Covid-19 είναι σχεδόν γεμάτες με ασθενείς και πάνω από το 60% των κρεβατιών ΜΕΘ είναι καλυμμένα (28 από τα συνολικά 42 κρεβάτια). Για την κ. Κατσίμπα, η κατάσταση είναι ήδη δραματική και πρέπει επειγόντως να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, αλλά και να διατεθούν σοβαρά ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους. Κατήγγειλε επίσης ότι οι νέες κλίνες ΜΕΘ που προστίθενται δεν στελεχώνονται με νέο εξειδικευμένο προσωπικό και λειτουργούν «εκ των ενόντων».

Μαζικά τεστ κατόπιν… διασποράς

Ήταν τα πρωθυπουργικά χείλη που ανακοίνωσαν, χθες, ότι η Θεσσαλονίκη μαζί με τη Λάρισα και τη Ροδόπη μπαίνουν άρον – άρον στην «κόκκινη» ζώνη, εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων SARS-Cov-2. Καμία αυτοκριτική δεν ακούσαμε για το πώς η δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας έφτασε να κατεβάζει πάλι «ρολά» στην εστίαση, που είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους και το κλείσιμό της (σ.σ.: θα δούμε για πόσο) θα συμπαρασύρει το εμπόριο και συνολικά την κατανάλωση. Η αγωνία του κόσμου είναι μεγάλη, κάτι που φάνηκε και από τις ουρές χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν χθες στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου συνεργεία του ΕΟΔΥ έκαναν στο «+5», δωρεάν, τα λεγόμενα γρήγορα τεστ. Μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν γίνει περισσότερα από 1.500 «ράπτιντ τεστ» και τα θετικά ξεπερνούσαν το 5%. Ειδικοί επιστήμονες τόνιζαν ότι αν αυτή η δράση γινόταν δέκα μέρες νωρίτερα, πιθανόν να είχε αποφευχθεί η τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα και το μερικό lockdown.

Στα όρια «κραχ» η τοπική οικονομία

Στα «κόκκινα» βρίσκεται και η οικονομία της Θεσσαλονίκης, προσθέτει μεταξύ άλλων η «Αυγή». Το μερικό lockdown, αν δεν συνοδευτεί με γενναία οικονομικά μέτρα, θα γίνει η «ταφόπλακα» για πολλές επιχειρήσεις και θα ρίξει κάτω από τα όρια της φτώχειας χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Κ. Ζέρβας χθες είπε ότι αν χαθούν τα Χριστούγεννα από την αγορά, η πόλη θα χρειαστεί ένα σχέδιο Μάρσαλ για να ορθοποδήσει, ενώ ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από την κυβέρνηση ένα «έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία» της Θεσσαλονίκης.

Τι ισχύει από σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα που «κοκκίνισαν»

Από σήμερα στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν από τις 06:00 της Παρασκευής οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Επιπλέον από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Left.gr