Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις Covid-19

by/ 0 Comments / 5 View / 17/12/2020

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, και στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τη διενέργεια ελέγχων σε διάφορες συμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχαν τον τίτλο του επείγοντος, πολλές εξ αυτών μάλιστα χωρίς διαγωνισμούς και με απευθείας αναθέσεις.

Πριν από περίπου έναν μήνα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχοντας τον τίτλο του επείγοντος, πολλές εξ αυτών χωρίς διαγωνισμούς και με απευθείας αναθέσεις.

 

Η παρέμβαση αυτή έγινε χθες, παραμονή της σημερινής παρουσίας στη Βουλή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα παρουσιάσει το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων του οργάνου για το έτος 2021.

 

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, και στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιο Μπούρα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τη διενέργεια ελέγχων σε διάφορες συμβάσεις, θυμίζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις της χρονιάς που πέρασε – ανάμεσά τους και η χρηματοδότηση των ΜΜΕ από τη «λίστα Πέτσα».

 

«Δημοσιοποίηση των εκθέσεων»

Ζητά επίσης από τον πρόεδρο της Βουλής να εκφράσει στον πρόεδρο του Συνεδρίου «την ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή δημοσιοποίηση των εκθέσεων του δικαστηρίου με πορίσματα των ελέγχων και συστάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστούν δημοσιονομικοί κίνδυνοι σχετικά με την τρέχουσα κρίση, αλλά να διαμορφωθεί έγκαιρα ένα μοντέλο ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης των καταστάσεων κρίσης εν γένει που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ήδη μέσα στο 2021».

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολλές φορές επικρίνει την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων πόρων σε θέματα που αφορούν την πανδημία. Η λίστα Πέτσα και τα χρήματα που δόθηκαν -όπως δόθηκαν- στα ΜΜΕ, οι πόροι που δαπανήθηκαν για τις μάσκες των μαθητών και το φιάσκο που ακολούθησε, οι απολυμάνσεις και οι προμήθειες υγειονομικού υλικού σε φυλακές από εταιρείες που ήταν άσχετες με το εν λόγω αντικείμενο -θέματα που έχει αναδείξει και καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ- περιλαμβάνονται σε ειδική αναφορά στην επιστολή του κ. Τσίπρα, ο οποίος ζητά τον έλεγχο των συμβάσεων αυτών.

 

Εκτός αυτών όμως, ζητά επέκταση των ελέγχων, καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή του, «αξίζει λοιπόν να εξεταστούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια περιουσία που γεννήθηκαν κατ’ επίκληση της έκτακτης νομοθεσίας της πανδημίας από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων». Εν συνεχεία παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

 

«α) μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις, β) πληρωμές χωρίς υπαρκτή παραλαβή ή για προμήθεια ή έργο που εκτελέστηκε πλημμελώς, γ) σπάταλη διαχείριση ή ανάθεση σε εταιρείες που ιδρύθηκαν λίγο πριν από τη διενέργεια της ανάθεσης ή είναι άσχετες με το αντικείμενο και δεν παρέχουν εγγυήσεις ποιοτικής εκτέλεσης, δ) μη τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, όπως προβλέπονται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως ως προς τις αναθέσεις κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ε) κατατμήσεις συμβάσεων ή διάσπαρτες αναθέσεις αντί κεντρικοποιημένων προμηθειών ή προμηθειών μέσω συμφωνιών-πλαίσιο για ομοειδή αγαθά, όπως υγειονομικά, ψηφιακά, κοινωνίας της πληροφορίας κ.λπ., στ) προμήθεια ειδών βάσει μοναδικής τιμής χαμηλότερης προσφοράς, χωρίς έρευνα για συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να προκύψει αν είναι πράγματι συμφέρουσα η τιμή, ζ) διαφοροποιήσεις τιμών στις προμήθειες προϊόντων ίδιου είδους που παρατηρούνται μεταξύ αναθετουσών αρχών, η) μη επαρκής αιτιολόγηση δαπανών για υγειονομικό υλικό σε σχέση με το οποίο υφίστανται δωρεές που δεν αξιοποιήθηκαν, θ) μη αποτελεσματική απογραφή, καταγραφή, διαχείριση, αξιοποίηση ή μη αποδοτική αξιοποίηση δημόσιου υλικού, ιδίως προερχόμενου από δωρεές».

 

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας ζητά να προηγηθούν των ελέγχων εκείνοι που αφορούν υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με τον κορονοϊό «και υποθέσεις λειτουργίας και προμηθειών των δομών δημόσιας υγείας», όπως γράφει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η Βουλή επιβάλλεται να αξιοποιήσει αυτή την ευαισθησία και από τους ελέγχους που έχουν ήδη προγραμματιστεί να ζητήσει να προηγηθούν οι πιο σημαντικοί από θεσμική, ηθική και οικονομική άποψη. Επίσης επιβάλλεται να εκφράσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη διενέργεια από ειδικό κλιμάκιο δικαστικών λειτουργών πρόσθετων ελέγχων πέραν των προγραμματισμένων». Τέλος, ζητά να επεκταθεί ο έλεγχος και σε συμβάσεις που αφορούν το μεταναστευτικό, ανεξάρτητα από το από ποιο υπουργείο εκπονήθηκαν.

 

«Δυστυχώς, η επίκληση της έκτακτης και απρόβλεπτης κατάστασης μέσα στην πανδημία χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές καταχρηστικά, χωρίς να συντρέχει στην πραγματικότητα ή έχοντας προκληθεί από υπαιτιότητα όσων αδράνησαν επί μήνες μεταξύ των δύο κυμάτων της πανδημίας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας πως «η ανεπάρκεια των δημόσιων πολιτικών δεν οφείλεται μόνο σε φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και στην αποτυχία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και διαχειριστεί αποτελεσματικά τους δημόσιους πόρους».

Efsyn.gr