Στο έλεος της κακοκαιρίας οι 7.500 πρόσφυγες του Καρά Τεπέ

by/ 0 Comments / 4 View / 15/02/2021

Δύσκολη αναμενόταν η χθεσινή νύχτα για τους περίπου 7.500 πρόσφυγες που παραμένουν μήνες εγκλωβισμένοι στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ, αλλά και για τους χιλιάδες άλλους στα ΚΥΤ των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» άρχισε να δείχνει τα δόντια της στη Λέσβο από το πρωί της Κυριακής, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 5 βαθμούς Κελσίου. Η πρόγνωση αναφέρει επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με χιονόπτωση που φτάνει και στις παρυφές της πόλης.

Ολα δείχνουν ότι οι εγκλωβισμένοι του ΚΥΤ θα περάσουν άλλη μια δύσκολη δοκιμασία. Η ηλεκτροδότηση στο ΚΥΤ γίνεται σταδιακά ανά πτέρυγα μόνο για οχτώ ώρες την ημέρα, ενώ σε συνθήκες παγετού παραμονεύει ο κίνδυνος διακοπής, αφού το ηλεκτρικό κύκλωμα υπερφορτώνεται από την προσπάθεια των διαμενόντων να ζεσταθούν με όποιο ηλεκτρικό σώμα έχουν διαθέσιμο.

Οι σκηνές -πολλές αυτές στημένες δίπλα στη θάλασσα- δεν έχουν ούτε πάτωμα, με τον κόσμο να κοιμάται στο χώμα, ενώ μοναδική μέριμνα που υπάρχει είναι τα θερμαινόμενα Rubb Hall, μεγάλες σκηνές χωρητικότητας πολλών δεκάδων ατόμων, που διαθέτουν κλιματισμό. Είναι βέβαια αδύνατο να προστατευτούν μέσα στα Rubb Hall οι χιλιάδες του Καρά Τεπέ.

Αντίστοιχα στη Χίο η θερμοκρασία κυμάνθηκε χτες στους 7 βαθμούς Κελσίου και χιόνια αναμένονταν στα βόρεια του νησιού. Από αύριο αναμένεται κορύφωση της κακοκαιρίας. Ούτε στη Χίο είχαν ανακοινωθεί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής έκτακτα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού του ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ που μένει σε σκηνές.

Efsyn.gr